Sākumlapa > Tēmas > Personas
Feodors Ņikonovičs

Feodors Ņikonovičs

Feodors Ņikonovičs (1854. g. 17. februārī, Vitebskas guberņas Lepeļas apriņķī, Krievijas impērijā – 1911. g. 14. februārī, Jurjevā/Tērbatā/ Tartu, Krievijas impērijā) – virspriesteris, Krievijas 3. Valsts domes deputāts.

Feodors Ņikonovičs ir dzimis 1854. gada 17. februārī Bešenkoviču miestā, Vitebskas guberņas Lepeļas apriņķī. Pēc izcelsmes viņš bijis no dzimtmuižniekiem. Viņa tēvs – Josifs Nikonovičs bija pareizticīgais priesteris un Vitebskas Garīgās skolas pasniedzējs.

Feodors absolvējis Bešenkoviču sākumskolu un Vitebskas Garīgo skolu. Pēc tam, 1876. gadā, pēc pirmās šķiras, viņš absolvējis Vitebskas Garīgo semināru. Pēc tam viņš kalpoja par psalmotāju Kristus Apskaidrošanās pareizticīgo baznīcā Lepeļas apriņķa Bočeikovas miestā. Turpat viņš pasniedza tautas skolā.

1879. gada 12. maijā Feodors Ņikonovičs tika iesvētīts par pareizticīgo priesteri Polockas apriņķa Dominikas ciema Svētās Trijādības baznīcā.1882. gadā viņš tika pārcelts kalpot uz Lepeļas apriņķa Kazanovkas ciema Vissvētās Dievmātes Patvēruma (Pokrova) pareizticīgo baznīcu. Pateicoties tēva Feodora centieniem, tika uzcelta un atvērta draudzes skola.

1897. gada aprīlī t. Feodors Ņikonovičs ir iecelts par Ļucinas/ Ludzas Vissvētās Dievmātes Aizmigšanas katedrāles virspriesteri. Tā paša gada maijā t. Feodors iecelts protoijereja garīgajā kārtā, un pēc tam viņš tika iecelts par Ļucinas/ Ludzas baznīcas apriņķa prāvestu (jeb blagočinniju). Šajā amatā viņš kalpojis līdz pat nāvei. Pateicoties tēva Feodora aktīvai darbībai, 1900. –1901. gadā Ludzas pareizticīgo katedrāle tika kapitāli izremontēta un dievnamā uzstādīja greznu mākslinieciski veidotu trīsrindu ikonostasu.

Daudzi pasākumi Ļucinā/ Ludzā un apriņķī tika veikti ar t. Feodora tiešu līdzdalību. Virspriesteris Feodors Ņikonovičs bija Vitebskas Svētā Vladimira pareizticīgās brālības Ļucinas/ Ludzas apriņķa nodaļas priekšsēdētājs.Viņš bijis Vitebskas eparhijas garīdzniecības eparhiālo kongresu pastāvīgais priekšsēdētājs.

Tēvs Feodors pastāvīgi tika ievēlēts par Eparhiālās aizgādnības un Celtniecības komitejas locekli. Viņš bija eparhiālās Skolu padomes apriņķa nodaļas priekšsēdētājs un baznīcas skolu kurators. Tēvs Feodors bija Ticības Mācības pasniedzējs Ļucinas/ Ludzas pilsētas skolā. Apkārtējos ciemos viņš atvēris piecas pamatskolas.

No 1907. gada 14. oktobra t. Feodors Ņikonovičs bija Trešās Krievijas Valsts domes deputāts no Vitebskas guberņas.

1907. gadā virspriesteris Feodors Ņikonovičs apbalvots ar Svētās Annas 2. pakāpes ordeni.

Tēvs Feodors Ņikonovičs ir miris 1911. gada 14. februārī Jurjevas (Tērbatas/ Tartu) Universitātes klīnikā. Tā paša gada 17. februārī nelaiķis apbedīts Ļucinas/ Ludzas kapos.

 

Informācijas avoti:

Православные архиереи, священники, диаконы, псаломщики, учителя и регенты, служившие на территории Латвии с 1710 по 2019 годы. Биографический справочник. Щеникова О., Витолс А. (сост.). Гаврилин А.В. (конс.). –  Риги, 2019. С. 615-616.

Vissvētās Dievmātes Aizmigšanas katedrāle Ludzā