Sākumlapa > Tēmas > Personas
Georgijs Popovs

Georgijs Popovs

Georgijs (Jurijs) Popovs (1955. g. 14. jūlijā Rīgā, Latvijas PSR – 2024. g. 6. februārī Rīgā, Latvijas Republikā) – virspriesteris.

Nākamais Latvijas Pareizticīgās Baznīcas garīdznieks ir dzimis 1955. gada 14. jūlijā Rīgā, ārsta Konstantīna Popova un viņa dzīvesbiedres Ņinas Popovas ģimenē. Nākamā virspriestera vectēvs – Georgijs Popovs - arī bija pareizticīgais priesteris.

Izjuzdams ciešu vēlmi kalpot Kristus Baznīcai, nākamais dvēseļu gans, Latvijas Valsts universitātes absolvents, pametis laicīgo darbu un kopš 1987. gada kalpojis par psalmotāju Ķemeru sv. Apustuļu Pētera un Pāvila baznīcā Jūrmalā.

1992. gada 16. februārī Rīgas un visas Latvijas bīskaps Aleksandrs (Kudrjašovs; patlaban – Rīgas un visas Latvijas Metropolīts) veica psalmotāja Georgija Popova hirotoniju, iesvētot viņu diakona kārtā, un tā paša gada 8. martā iesvētīja viņu par pareizticīgo priesteri.

Pēc iesvētīšanas par priesteri t. Georgijs kalpoja Svētītāja Nikolaja Brīnumdarītāja dievnamā Tukumā, sv. Apustuļu Pētera un Pāvila dievnamā Ķemeros, Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē.

1994. gadā t. Georgijs Popovs sāka kalpot par Daugavpils sv. mocekļu labticīgo kņazu Borisa un Gļeba katedrāles mantzini un atslēgu glabātāju, kā arī par Daugavpils baznīcas apriņķa (jeb prāvestības) prāvestu. Paklausību Daugavpilī t. Georgijs nesa līdz pat 2019. gadam. Pateicoties viņa centieniem, tika veikts viņam uzticētās katedrāles remonts, izbūvētas palīgtelpas, organizēta baznīcas un draudzes skola. Tēvs Georgijs daudz darba ir ieguldījis arī citu Daugavpils prāvestības draudžu un baznīcu labiekārtošanā.

Tēvs Georgijs Popovs aktīvi piedalījās Daugavpils svētā Ņevas Aleksandra dievnama-kapelas projektēšanā un celtniecībā, kas tika uzbūvēta vietā, kur kādreiz atradās 1969. gadā uzspridzinātā Svētā labticīgā kņaza Ņevas Aleksandra katedrāle.

Līdz 2009. gadam t. Georgijs bija laikraksta “Pareizticīgā dzīve” (kriev.: "Православная жизнь") redaktors. Viņš piedalījies arī televīzijas un radio raidījumu organizēšanā, kas vēstījuši par Pareizticīgās Baznīcas dzīvi.

Tēvam Georgijam Popovam tika piešķirts Daugavpilieša Goda tituls.

Kopš 2020. gada t. Georgijs Popovs, pārvarēdams smagu slimību, kalpoja Rīgas eparhijas Vissvētās Dievmātes Pasludināšanas baznīcā.

Virspiesteris Georgijs Popovs ir miris 2024. gada 6. februārī. Apbedīts Rīgas Pokrova kapos.

Informācijas avots:

http://www.pareizticiba.lv/index.php?newid=10128

Ilustrācijas tēmai