Sākumlapa > Tēmas > Personas
Sergejs Radlovs

Sergejs Radlovs

Sergejs Radlovs (1892. g. 23. augustā /4. stptembrī Sanktpēterburgā, Krievijas impērijā – 1958. g. 27. oktobrī Rīgā, Latvijas PSR) – izcilais krievu režisors.

Sergejs Radlovs – slavenā teātra režisora Vsevoloda Meijerholda skolnieks,  skatuves mākslas teorētiķis un teātra vēsturnieks – ir dzimis Sanktpēterburgā.

1916. gadā S. Radlovs absolvējis Pēterburgas (Pēterpils) Universitātes Vēstures un filoloģijas fakultāti. Līdztekus studijām universitātē viņš bija sācis sadarboties ar teātra režisoru Vsevolodu Meijerholdu. Sākot ar 1918. gadu,  Sergejs Radlovs bija iestudējis eksperimentālās teātra izrādes.

1920.-30. gados režisors strādājis virknē Ļeņingradas (patlaban – Sanktpēterburga) teātru. Sergeju Radlovu allaž bija interesējusi angļu klasiķa Viljama Šekspīra dramaturģija. Iestudējot Šekspīra lugas, režisors atteicās no novecojušajām tradīcijām un štampiem.

No 1936. līdz 1938. gadam Sergejs Radlovs bijis A. Puškina Ļeņingradas  Akadēmiskā drāmas teātra režisors. No 1938. līdz 1942. gadam viņš vadījis Ļeņingradas Padomes (jeb  Ļensoveta) teātri.  

1942. gadā, Ļeņingradas blokādes (jeb aplenkuma) laikā, Ļensoveta teātra trupa tika evakuēta uz Pjatigorsku, bet tur nokļuva nacistu okupētajā teritorijā. Sākumā teātra trupa tika pārcelta uz Zaporožje (Ukraina), bet pēc tam uz Berlīni.  

Pēc Otrā pasaules kara beigām S. Radlovs kopā ar dzīvesbiedri Annu (dz. Darmolatova) – dzejnieci un Šekspīra atdzejotāju, aizceļoja uz Parīzi, kur  padomju misijas pārstāvji pierunāja viņus atgriezties dzimtenē. Taču jau lidostā dzīvesbiedri tika arestēti un vēlāk viņiem piesprieda 10 gadus ieslodzījuma nometnēs. Nometnē – Volglagā Anna Radlova arī nomira.

1953. gadā Sergeju Radlovu atbrīvoja, tomēr viņam bija liegts strādāt lielpilsētas. Maskavas aktieru biržā viņu sameklēja un aicināja darbā Aleksandrs Jegorovs – enerģisks Daugavpils Krievu drāmas administrators (tolaik šis teātris bija palicis bez mākslinieciskā vadītāja). Šeit S. Radlovs satika savu nometnes biedru – aktieri Vasīliju Jakovļevu un viņa sievu, aktrisi Valentīnu Staržinsku. Kopā viņi iestudējuši V. Šekspīra  traģēdiju “Hamlets”. Šis iestudējums kļuva par ievērojamu notikumu ne tikai Daugavpils, bet arī visas Latvijas kultūras dzīvē.

“Hamleta” pirmizrāde notika 1954. gada 29. maijā,  jūsmīgas atsauksmes par šo izrādi bija pauduši pazīstamais padomju rakstnieks, dzejnieks un publicists Iļja Erenburgs un slavenais franču rakstnieks, grafiķis un režisors Žans Kokto.

Pēc sekmīgām Daugavpils Krievu drāmas teātra viesizrādēm Rīgā, Sergeju Radlovu aicināja strādāt Rīgas Krievu drāmas teātrī, un tur viņš bija iestudējis V. Šekspīra lugu “Karalis Līrs”.

Diemžēl turpmākajiem plāniem nebija lemts īstenoties. Sergejs Radlovs  nomira Rīgā 1958. gada 27. oktobrī.

Elvīra Bestugina