Sākumlapa > Tēmas > Personas
 Andrejs Iļjins

Andrejs Iļjins

Andrejs Iļjins (1960. gada 18. jūlijā Gorkijā, Krievijas PFSR) – no 1979. g. līdz 1989. g.  Rīgas Krievu Drāmas teātra aktieris.

Andrejs Iļjins ir dzimis Gorkijā (patlaban – Ņižņijnovgoroda). Andreja tēvs – Epifāns Iļjins, visu mūžu strādājis par autovadītāju, māte bijusi saimnieciskās daļas vadītāja arodskolā. Andrejs Iļjins atceras: “Ģimenē bija galvenais – visi mīlēja cits citu, un es izjutu šo mīlestību. Šī sajūta daudz ko nosaka cilvēka dzīvē, un es ar īpašu siltumu pieminu savus vecākus un pateicos viņiem par visu.”

1979. gadā Andrejs Iļjins absolvējis Gorkijas Teātra skolu (N. Naravceviča kursu) un pēc sadales ticis nosūtīts uz Rīgas Krievu Drāmas teātri (teātra mākslinieciskais vadītājs Arkādijs Kacs).

Rīgas Krievu Drāmas teātrī (patlaban – Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris)  Andrejs Iļjins ātri vien nobriedis kā skatuves mākslinieks un ieguvis aktierspēles pieredzi, jo drīzumā A. Kacs uzticējis viņam Hļestakova lomu N. Gogoļa komēdijā “Revidents”(1981. g.). Pēc tam aktieris spēlējis Trepļevu A. Čehova lugā “Kaija” (1985. g.), Alekseju Ivanoviču lugā “Spēlmanis” (pēc F. Dostojevska romāna motīviem; 1987. g.) un Hamletu V. Šekspīra traģēdijā “Hamlets”.

Līdztekus darbam teātrī, Andrejs Iļjins 1983. gadā absolvējis Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultāti.

Andrejs Iļjins desmit ar pus gadus radoši strādājis Rīgas Krievu Drāmas teātrī, uzstājoties uz tā skatuves.   

“Rīgas periods ir pats dārgākais. Tas svētījis visu manu turpmāko radošo mūžu. Tas bijis mans pirmais teātris, tie bijuši pirmie skatuves partneri, draugi, mani pirmie pateicīgie skatītāji un darbs kopā ar tādu meistaru, kā A. Kacs. To nav iespējams aizmirst,”- atceras A. Iļjins.

Tajos gados Rīgas preses izdevumi rakstījuši par viņu: “Tas, ka teātrī ir tāds aktieris, tā ir Dieva žēlastība.”

Rīdzinieki vienmēr atcerēsies Hļestakovu A. Iļjina izpildījumā komēdijā “Revidents”.

No režisora Arkādija Kaca atmiņām: “Toreiz viss strādājis par labu lomas iekšējam saturam – gan aktiera vecums, gan viņa personiskās dotības – kaut kāds īpašs dvēseles šķīstums, simpātiju izraisošs skatiens, atvērtība, pilnīga ķermeņa plastikas brīvība, un vēl kāda galvenā īpašība piemita šim jauneklim. Cilvēkiem, kurus audzinājuši ar mīlestību un uzticēšanos, piemīt kaut kāds dvēseles vieglums, ticība sev un citiem. Šādas gaismas arī ir piepildīts Iļjins Hļestakova lomā. Apgarotas spēles starojoša radošā enerģija.”

Šajā izrādē bija ne mazums aktierspēles sasniegumu, taču Hļestakovs A. Iļjina izpildījumā bija saviļņojis ikvienu. Visa Hļestakova loma pārsteigusi ar savu nopietnību -  šā tēla evolūcija no “ziepju burbuļa” līdz pašam Gogolim, līdz rakstnieka sāpēm un bailēm par Krieviju un tās likteni. Šī izrāde guvusi  milzīgus panākumus. Luga “Revidents” bija kļuvusi par nozīmīgu notikumu republikas kultūras dzīvē. Pēc gada, viesizrādēs Maskavā, “Revidents” A. Kaca iestudējumā tika atzīts par pašu novatoriskāko izrādi.  

Par tādu pašu teātra mākslas brīnumu Rīgā kļuvuši arī Trepļevs lugā “Kaija” un Hamlets A. Iļjina izpildījumā.

Pirmais Andreja Iļjina darbs kino ir loma īsmetrāžas mācību filmā “Trīs citroni mīļotajai” (Rīgas Kinostudija, 1983. g., režisors Oļegs Rozenbergs).

Un vēl Rīgā atceras brīnišķīgo mākslas filmu “Zīlēšana uz jēra lāpstiņas” par izsūtīto latviešu, krievu un kalmiku likteņiem, režisore Ada Neretniece (1988. g.). Šī filma, kurā Andrejs Iļjins bija ģeniāli atveidojis vientiesīgo jaunekli  Kliču, it kā paredzējusi aktiera nākotni un veiksmīgo karjeru kinematogrāfijas jomā.

Strādāt kopā ar Andreju Iļjinu gan kino, gan teātrī vienmēr ir ārkārtīgi viegli. To līdz pat šim laikam atceras visi viņa Rīgas kolēģi, it īpaši aktrise Ņina Ņeznamova – viņa partnere “Kaijā” un “Hamletā”. Līdz pat šim laikam aktieri Iļjinu atceras un mīl viņa pirmajā teātrī.

Kopš 1989. gada Andrejs Iļjins, saņemdams ielūgumu, spēlē uz Maskavas teātru skatuvēm.

KF Nopelniem bagātais skatuves mākslinieks (1993. g.).

KF Tautas skatuves mākslinieks (2021. g.).

Svetlana Vidjakina

Darbs Maskavā:

Andrejs Iļjins spēlē izrādēs Maskavas Padomes teātrī (Театр им. Моссовета), A. Čehova Maskavas Dailes teātrī (МХТ им. Чехова), Teātra aģentūrā “Art-partņor XXI”, LA’ TEATRī, Sergeja Bezrukova Teātrī.  

Maskavas Padomes teātris (noteicošās lomas):
Ruijs Blāzs – V. Igo “Ruijs Blāzs”;
Leoņidiks – А. Arbuzovs “Mans nabaga Marats”;
Aldžernons – O. Vailds “Cik svarīgi būt nopietnam”;
Šarls Forestjē –  “Mīļais draugs”, pēc G. de Mopasāna romāna motīviem;
Malvolio – V. Šekspīrs “Divpadsmitā nakts”.

A. Čehova Maskavas Dailes teātris (izrādes, kurās spēlē A. Iļjins):

M. Bulgakovs “Svētuļu jūgs”;
P. Kohouts “Nulles”;
“Noziegums un sods”, pēc F. Dostojevska romāna motīviem;
S. Moems “Svētās ugunis”.

TEATR:
Hanna Sluckija “Stikla putekļi” (rež. Vadims Dubrovickis);
Nils Saimons “Baumas” (rež. Vadims Dubrovickis);
A. Čehovs “Lieta Nr..”;
E. de Filipo “Cilvēks un džentlmenis”.

«TO DUET»:
Maikls Kristofers “Dāma un viņas vīrieši...” (2007. g., rež. Andrejs Žitinkins).

Teātra aģentūra “Art-partņor XXI”:
A. Čehovs “Ragana”;
Bernārs – Marks Kamoleti “Nejēga” («Бестолочь») (2004. g., rež. Romāns Samgins).

Sergeja Bezrukova Teātris:
Pjotrs Petrovičs  – A. Čehovs “Kaislības ap Jemeļjanu” («Страсти по Емельяну») (2010. g., rež. Sergejs Bezrukovs, Vitālijs Bezrukovs).

Andreja Iļjina noteicošās lomas kino:

Režisora Pētera Todorovska mākslas filmā “Ankors, vēlreiz Ankors!”(«Анкор, еще Анкор!»), seržants Fiļa Serebrjanijs;

Kinorežisora Pētera Todorovska retro drāmā “Kāda brīnišķīga spēle” («Какая чудная игра») (1995. g.), Fēlikss Rajevskis — Staļina laiku Vissavienības Valsts kinematogrāfijas institūta students;

Krievijas detektīvseriālā “Kamenska 1,2,3,4 ”, pēc Aleksandras Mariņinas detektīvromānu motīviem. (Spēlējot šajā seriālā, Andrejs Iļjins ieņēmis vietu pašu iekārojamāko Krievijas vīru desmitnieka reitingos);

Televīzijas seriālā “Sarkanā kapela” («Красная капелла») (2004. g.). 20. gadsimta padomju izlūks numur viens Leopolds Trepers, kurš strādājis ar pseidonīmu Žans Žilbērs u. c.

Sākot no 2000. gada, Andrejs Iļjins kļuvis ļoti pieprasīts kā kinoaktieris.

Balvas un apbalvojumi:
Speciālā balva festivālā “Amūras rudens” («Амурская осень») par spēli lugā “Stikla putekļi” (2005. g.).

Andreja Iļjina oficiālā mājas lapa: http://www.ailyin.ru/

Fotoattēls: Andrejs Iļjins Hļestakova lomā N. Gogoļa komēdijā “Revidents”.

Ilustrācijas tēmai