Sākumlapa > Tēmas > Personas
Vladimirs Šibajevs

Vladimirs Šibajevs

Vladimirs Šibajevs (1898. g. 27.novembrī Rīgā, Krievijas impērijā – 1975. g. 6. martā, Kārdifā, Velsā,Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē) – uzņēmējs, izdevējs, redaktors, pedagogs, N.Rēriha pulciņa – Latvijas Rēriha biedrības priekšteča – dibinātājs Rīgā.

Vladimirs Šibajevs ir dzimis Rīgā rīdzinieku ģimenē.Viņa tēvs – Anatolijs Šibajevs bija komersants, māte – Anna Šibajeva (dzimusi Vilde).

Vladimirs Šibajevs mācījies Rīgas komercskolā, pēc tam iestājās Pēterburgas Politehniskajā institūtā, kur gada laikā Mehānikas nodaļā apguvis divus kursus specialitātē “iekšdedzes dzinēji”. 1917. gadā notikušais lielinieku apvērsums traucējis Šibajevam pabeigt studijas institūtā. Viņš emigrēja uz Londonu, strādāja izdevniecībā. Londonā viņš iepazinās ar izcilo krievu gleznotāju, domātāju un rakstnieku Nikolaju Rērihu (1874–1947).

1921. gadā Vladimirs atgriezies dzimtenē – Rīgā (Latvijas Republikā), kur 1923. gadā nodibinājis transporta kantori. Taču viņš nodarbojies ne tikai ar uzņēmējdarbību, bet pēc apsriešanās ar Nikolaju Rērihu nodibinājis pulciņu, kura biedri studējuši Austrumu filozofiju un teozofijas (teosofijas) darbus. Pulciņa locekļi regulāri sarakstījās ar N. Rērihu. Lai gan viņš atradās tālu ārpus Latvijas, tomēr skaitījās šī pulciņa biedrs un pat maksāja biedra naudu. N. Rērihs uz Rīgu atsūtījis Dzīvās Ētikas mācības pirmās lappuses.

1928. gadā Vladimirs Šibajevs pēc Nikolaja Rēriha ielūguma devies uz Indiju un kļuva par viņa sekretāru, kā arī par Himalaju pētniecības institūta “Urusvati” kancelejas vadītāju.

Par Šibajeva pēcteci Rīgas N. Rēriha pulciņa vadītāja amatā kļuva ārsts homeopāts Fēlikss Lukins. 1930. gadā pēc tikšanās ar Rērihiem F. Lukins nodibināja Latvijas Rēriha biedrību, kas mūsdienās ir pirmā un vecākā Rēriha biedrība no citās pasaules valstīs dibinātajām.

Tikmēr Vladimirs Šibajevs kļuva par vienu no žurnāla “Flamma” redaktoriem. Līdztekus redaktora darbam viņš tulkojis angļu valodā Nikolaja Rēriha rakstus, sarakstījis vairākus rakstus un brošūras par šo izcilo domātāju, par Rēriha Paktu un par sirdsskaidro Radoņežas Sergiju. Papildus tam publicēšanai Rīgā Šibajevs bija rediģējis N. Rēriha fundamentālā darba “Morijas dārza lapas” vācu tulkojumu.

V. Šibajevs bija 3. Starptautiskās Rēriha Pakta un Miera Karoga konferences Organizatoriskās komitejas loceklis.

1939. gadā Šibajevu ģimenē notika nopietnas pārmaiņas: Vladimira vecāki repatriējušies no Latvijas uz Vāciju, bet viņš pats Indijā apprecējās un dzīvoja Deli. V. Šibajevs rediģējis žurnālu “San”, rakstījis rakstus mākslas zinātnes jomā. Pēc nacistiskās Vācijas uzbrukuma PSRS viņš izdeva “Ziņu biļetenu par Padomju Savienību”. 1942. gadā viņš atkal sāka sarakstīties ar Nikolaju Rērihu, publicēja viņam veltītus rakstus.

1946. gadā Vladimirs Šibajevs kļuva par Krievu valodas nodaļas vadītāju Universitātē Deli. 1950. gados viņš rediģēja universitātes izdevumus “Bulletin of the Russian Translation Service”.

1959. gadā V. Šibajevs pārcēlies dzīvot uz dzīvesbiedres dzimteni – Lielbritāniju un Kārdifas Universitātē (Velsā) pasniedzis krievu valodas kursos.

1967. gadā V. Šibajevs sastādījis un publicējis citātu apkopojumu no mācības “Māksla un domas zinātne” (kriev.: «Искусство и наука мысли»), kā arī sastādījis izlasi “Ievads Agni Jogā” (kriev.: «Введение в Агни Йогу»). 1972. gadā viņš pārsūtījis uz Padomju Savienību daudzas Nikolaja Rēriha fotogrāfijas un savas atmiņas par sadarbību ar viņu.

1973. gadā Vladimirs Šibajevs tika ievēlēts par Londonas N. Rēriha biedrības goda priekšsēdētāju. Viņš sarakstījies ar mākslinieku Svjatoslavu Rērihu (gleznotāja, rakstnieka un domātāja dēlu), 1974. gadā ticies ar viņu.

Vladimirs Šibajevs ir miris slimnīcā, Kārdifā (Velsā) 1975. gada 6. martā.

 

Informācijas avoti:

LVVA, 2996. f., 17. apr., 13267. l.

LVVA, 2996. f., 17. apr., 13266. l.

LVVA, 2996. f., 17. apr., 13265. l.

LVVA, 2996. f., 17. apr., 13264. l.

LVVA, 2996. f., 17. apr., 13269. l.

LVVA, 2996. f., 17. apr., 13270. l.

Izceļojošo vācu tautiešu tautības pilsoņu saraksts. – Rīga, Iekšlietu ministrijas Administratīvā departamenta izdevums? 1940. g., 1324. lpp.

Письма Н. К. Рериха к В. А. Шибаеву. 1922-1924 (lebendige-ethik.net)

Шибаев, Владимир Анатольевич — Библиотека Теопедии (teopedia.org)

Шибаев, Владимир Анатольевич биография, Литература (peoplelife.ru)