Sākumlapa > Tēmas > Personas
Viktors Žiļajevs

Viktors Žiļajevs

Viktors Žiļajevs (1945. gada 5. augustā, Luhanskas apgabala Krasnijluča pilsētā, Ukrainas PSR – 2021. g. 27. jūlijā Rīgā, Latvijas Republikā) – krievu tautas mūzikas instrumentu orķestra «Slavjaņe» vadītājs un diriģents.

Viktora Žiļajeva tēvs, Pēteris Žiļajevs 1941. gadā kā brīvprātīgais bija devies uz fronti, Otrā pasaules kara laikā, karojot frontē, viņš guvis 18 ievainojumus. Māte, Marija Žiļajeva, kara laikā strādājusi rūpnīcā, kas ražoja tankus.  

Viktors ir absolvējis Krasnijlučas 3. vidusskolu (1952.-1961. g.), pēc tam – Artjomovskas Mūzikas skolu, krievu tautas mūzikas instrumentu klasē (1961.-1965. g.). 1965. gadā viņš iestājās Harkovas Mākslas institūta (HMI) domras spēles un diriģēšanas klasēs.  

Pēc HMI absolvēšanas 1970. gadā Ukrainas PSR Kultūras ministrija norīkoja viņu uz darbu Rovnas Mūzikas skolā. Sava darba Rovnā laikposmā (1970.-1992. g.) viņš bija izveidojis un vadījis kamerorķestri un simfodžeza orķestri, kā arī tautas mūzikas instrumentu ansambli, domristu unisoni un ģitāristu ansambli. 1963., 1968., 1976. gados V. Žiļajevs ir kļuvis par Ukrainas PSR Republikānisko tautas mūzikas izpildītāju konkursu laureātu, un 1980. gadā – par Starptautiskā festivāla laureātu. 

1992. gadā Viktors Žiļajevs apprecējās ar Natāliju Kononovu (kuru viņš bija pazinis kopš bērnības gadiem) un pārcēlās uz dzīvi Rīgā. 

Rīgā Viktora Žiļajeva augstais profesionālais līmenis un pedagoģiskā pieredze izrādījās visai pieprasīti. Viņš sāka vadīt nodarbības domras, balalaikas un ģitāras klasēs Slāvu biedrībā izveidotajā Rīgas Krievu tautas mūzikas instrumentu skolā. Rīgas 53. vidusskolā viņš organizēja tautas mūzikas instrumentu spēles pulciņu un Rīgas Aviācijas universitātes kultūras centrā – ģitāristu pulciņu. Vienlaikus viņš piedalījās divos orķestros - “Sadko” (mākslinieciskais vadītājs Viktors Rokša) un “Kriviči” (mākslinieciskais vadītājs Staņislavs Nakrošajevs).

1997. gadā V. Žiļajevs sāka vadīt Rīgas Tautas instrumentu mūzikas skolu (“Ļira”). Kļūdams skolas direktors, Viktors Žiļajevs ne tikai veic vispārējo skolas vadības darbu, bet arī turpina pasniedzēja darbību, rīko orķestra un ģitāristu ansambļa mēģinājumus, daudz laika veltī konkursantu sagatavošanai, raksta partitūras muzikantiem.  

Savas pastāvēšanas laikā šī skola ir izlaidusi vairāk kā 200 absolventus, kuri profesionāli apguvuši domras, balalaikas, akordeona, bajāna, ģitāras spēli, klavierspēli, vijoles, flautas, sitamo instrumentu spēli. Bez tam, skola dod iespēju studēt vokālās mākslas un kompozīcijas nodaļās. Skolas absolventu vidū – jauno komponistu starptautisko konkursu laureāti, jauno izpildītāju prestižo konkursu laureāti nominācijās “domra” un “balalaika”.

Viktors Žiļajevs bija Krievu tautas mūzikas instrumentu orķestra “Slavjaņe” vadītājs un diriģents. Šo orķestri viņš ir izveidojis uz skolas bāzes. Veidojot šo orķestri, Žiļajevs saskārās ar lielām grūtībām: muzikantiem trūka instrumentu. Viņš bija spiests meklēt mūzikas instrumentus pat izgāztuvēs. 20 gadsimta 90. gados, kad tika slēgti klubi un Kultūras nami, no tiem tika izmests “nevajadzīgais inventārs”, tai skaitā arī krievu tautas mūzikas instrumenti. V. Žiļajevs neatteicās pat no salauztiem instrumentiem: no dažiem viņš samontēja vienu veselu. Daži no tiem pat šodien kalpo orķestrantiem. 

Pirmā orķestra “Slavjaņe” uzstāšanās ir notikusi 1994. gadā. Vairāk kā 20 savas pastāvēšanas gadu laikā tas no maza “orķestrīša”, kurā spēlēja 12–15 muzikanti – skolas audzēkņi, pārvērtās par solīdu orķestri, kura sastāvā ir apmēram 40 muzikanti, tai skaitā arī skolas absolventi. Būtiski paplašinājies arī orķestra repertuārs. Jaunie muzikanti sekmīgi izpilda ne tikai slāvu tautu mūziku, bet arī klasiķu un mūsdienu komponistu skaņdarbus, džeza kompozīcijas.  

Orķestris un tā solisti ir ieguvuši godalgas un kļuvuši par dažādu republikānisko un starptautisko konkursu un festivālu: “Jantarnaja zvezda”, “Igraj, garmoņ, v Pribaltike”, “Russkoj muziki zvuki”, “S Rossijei v serdce” (Smoļenska, Krievija), “Slavjanskije festivaļi” (Daugavpils) un daudzu citu konkursu diplomandiem un laureātiem. V. Žiļajeva audzēkņi veiksmīgi uzstājušies Starptautiskajā festivālā, kas bija noticis Maskavā pasaulslavenā Osipova Orķestra patronāžā (1998. g.), un 2. un 3. Starptautiskajos V. Andrejeva konkursos (1999. g. un 2003. g., Maskavā).

Viktora Žiļajeva vadītais orķestris “Slavjaņe” aktīvi nodarbojās ar koncertdarbību; tas ir pazīstams ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs. Muzikanti koncertē šādās valstīs: Krievijā, Ukrainā, Zviedrijā, Vācijā, Šveicē un protams, Latvijā – Daugavpilī, Cēsīs, Rīgā. Rīgā orķestris ne reizi vien uzstājies prestižās vietās — koncertzālē “AVE SOL”, Lielajā Ģildē, Melngalvju Namā, Rīgas Latviešu biedrības nama zālēs, VEF Kultūras pilī.

 Latvijas Krievijas tautiešu savienība apbalvoja Viktoru Žiļajevu ar Goda rakstu “Par nenovērtējamu ieguldījumu krievu kultūrā”. 2003. gadā 3. Starptautiskajā  V. Andrejeva konkursā viņam tika pasniegta speciāla godalga “Par krievu tautas instrumentu attīstību”. 2008. gadā V. Žiļajevs kļuvis par Starptautiskā fonda “Krievu izpildītājmāksla” laureātu, 2011. gadā — par Latvijas sabiedriskās gada prēmijas “Atzinība – 2011” laureātu.

Viktors Žiļajevs ir miris Rīgā 2021. gada 27. jūlijā. Apbedīts Jaunā Bolderājas kapsētā.

                                                                                              Inna Bergmane

Ilustrācijas tēmai