Sākumlapa > Tēmas > Personas
Jurijs Spigins

Jurijs Spigins

Jurijs Spigins (1949. g. 7. februārī Rīgā, Latvijas PSR) – pianists, koncertmeistars un pedagogs, pianists-eksperimentētājs.

Pianists Spigins ir nospēlējis aptuveni 20 dažādas solo programmas vairāk nekā 1500 koncertos dažāda stila mūzikā: no vecklasikas līdz mūsdienu komponistu skaņdarbiem. Viņš ir Starptautiskā M. Čurļoņa pianistu konkursa laureāts.
1976. gadā Jurijs Spigins absolvējis Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatoriju (no 1990. gada – Latvijas Mūzikas akadēmija). Viņa pedagogi bija Ella Strazdiņa un Pēteris Pečerskis. Pēc tam, 1976.-1978. gadā, J. Spigins papildinājis savas zināšanas divgadīgā aspirantūrā Ļeņingradas Valsts konservatorijā (pie profesora Pāvela Serebrjakova un profesora Vladimira Niļsena,). Līdzās tam 1976./1977. mācību gadā pianists stažējies Maskavas Valsts konservatorijas aspirantūrā, profesora Jakova Fliēra katedrā.
2001. gadā Latvijas Mūzikas akadēmijā Jurijam Spiginam piešķirts mākslas zinātņu maģistra (Mg. art) zinātniskais grāds. 2012. gadā pēc disertacijas aizstāvēšanas tēmā: “Improvizācijas pamatu apgūšana, sagatavojot nākamos mūzikas pedagogus”/ «Освоение основ импровизации при подготовке будущих педагогов музыки» viņam piešķirts pedagoģijas zinātņu doktora (Dr. paed) zinātniskais grāds.

Jurijs Spigins ir divu monogrāfiju autors:
2008. g. - “Improvizācija mūzikas teorijas un vēstures kontekstā un tās izpausme džezā”/ «Импровизация в контексте теории и истории музыки и её проявление в джазе»;
2013. g. - «The Acquisition of the Basics of improvisation in the Study Process of Training Prospective Music Teachers», kā arī 17 zinātnisko rakstu autors.

Jurija Spigina zinātnisko interešu un pētījumu sfēra - “improvizācijas vēsture un teorija, un tās apgūšana”. Viņš rīko meistarklases un lasa lekcijas Latvijas augstskolās: Latvijas Mūzikas akadēmijā, Daugavpils Universitātē, Liepājas Universitātē un Baltijas Starptautiskajā akadēmijā.
Savu pedagoģisko darbību J. Spigins uzsācis 1978. gadā  - Jāzepa Mediņa Mūzikas skolā, kur nostrādājis līdz 1996. gadam: bijis speciālās klavierklases pedagogs, kā arī vadījis pianisma vēstures un teorijas kursu.   
Vienlaikus ar pedagoģisko darbību pianists bija Latvijas Valsts filharmonijas solists, daudz uzstājās ar solo koncertiem, izpildot kamermūzikas skaņdarbus; spēlēja ansamblī kopā ar izcilā krievu čellista Mstislava Rostropoviča audzēkni, čellisti Eleonoru Testeļecu; vijolnieku Uldi Sprūdžu un citiem mūziķiem, akompanēja operas dziedātājiem. Izpildot klavierkoncertus, viņš muzicēja kopā ar Latvijas Nacionālās operas diriģentu Leonīdu Vīgneru un Ņujorkas Metropolitan Operas diriģentu Nēme Jārvi u. c. Periodiski viņš koncertējis Krievijas Federācijas Federālās valsts budžeta kultūras iestādes “ROSKONCERT” un citu filharmoniju sūtīts. Jurijs Spigins bijis Raimonda Paula muzikālā centra ”Vernisāža” solists kopš tā atvēršanas.
“Tik harmoniska un dziļa prāta, jūtu un izkoptas spēles tehnikas vienība saucama Izcilas Meistarības vārdā, nebaidoties šā vārda skaļuma,” rakstījis iknedēļas laikraksts “Literatūra un Māksla” pēc kāda no pianista koncertiem.
Patlaban, pastāvīgi meklējot jaunus muzicēšanas veidus, stilus, tēmas, Jurijs Spigins piedāvā un spēlē dažādu koncertu ciklus ar kopējo nosaukumu “XX gadsimta sapņi”. Programmā ir iekļautas improvizācijas par paša tēmām un vispazīstamākās un populārākās džeza melodijas, tā saucamās “evergreen”, kuras pianists izpilda savā aranžējumā. Šajos koncertu ciklos pianists ir apvienojis klasiskā un džeza pianisma labākos sasniegumus. Spigins ir bagātinājis plašas auditorijas iemīļotās Holivudas muzikālās tēmas, kuras ir pazīstamas Frenka Sinatras, Ellas Ficdžeraldas, Oskara Pītersona, Lūisa Ārmstronga, Glenna Millera un citu slavenu mūziķu izpildījumā, ar savu profesionālā pianista manieri, par kuru laikraksts rakstījis:“Pianista spēlē spoža, filigrāna klaviertehnika, dabīga aizraušanās, emocionalitāte apvienojas ar temperamenta vērienīgumu.”
Jurijs Spigins ir apbalvots ar Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas Goda rakstiem: 2007. gadā - “Par radošo pedagoģisko darbību muzikālajā profesionāli orientētā izglītībā” un 2012. gadā - “Par nozīmīgu ieguldījumu bērnu un jaunatnes muzikālajā izglītībā” .
Pēdējo gadu laikā Jurijs Spigins ir uzstājies gan Latvijā, gan ārvalstīs: Francijā, Somijā, Krievijā, Ukrainā, Baltkrievijā, Lietuvā un Igaunijā.
Periodiski pianists sniedz intervijas šādām radio programmām: “Doma laukums”, SVH+, radio PIK, un televīzijas kanāliem.

Larisa Maļkova

Papildināts tulkojums no krievu valodas. Tulkotāja Irēna Ase

Ilustrācijas tēmai