Sākumlapa > Tēmas > Personas
Taisija Trifonova-Vaskova

Taisija Trifonova-Vaskova

Taisija Trifonova-Vaskova (1906. g. 15. maijā Kalnciemā, Kurzemes guberņā, Krievijas impērijā –?) – dziedātāja (liriskais soprāns) un pedagoģe.  

Dziedātājas meitasvārds ir Trifonova. 1927. gada 9. septembrī viņa apprecējās ar talantīgu Rīgas arhitektu Konstantīnu Vasjkovu un pievienoja vīra uzvārdu savējam. Konstantīns ir cēlies no ģimenes, kurā bija daudz profesionālu muzikantu, brīvajā laikā viņš pats spēlēja klavieres, un tāpēc viņš neibilda, ka jaunā sieva nodarbojas ar vokālo mākslu. Pēc viņa piekrišanas un ar morālo atbalstu, Taisija aizrautīgi un sekmīgi mācījās krievu operdziedātājas un pedagoģes Natālijas Ireckas-Akceri vokālajā studijā Rīgā. Nodarbības šajā studijā Taisija Trifonova-Vaskova pabeidza 1932. gadā.

1930. gados T. Trifonova-Vaskova aktīvi iesaistījās Rīgas muzikālajā dzīvē. Viņa uzstājās kā kamermūzikas vokālo skaņdarbu izpildītāja un kļuva ļoti populāra klausītāju vidū. Dziedātāja uzstājās ar solokoncertiem un saņēma ielūgumus uzstāties jauktos koncertos. Visbiežāk viņa dziedāja pianista Ivana (Jāņa) Suhova pavadībā, kurš augsti vērtēja dziedātājas talantu un aicināja viņu piedalīties autorkoncertos, kuros šis muzikants un komponists atskaņoja publikai savus jaunradītos skaņdarbus.

Taisija Trifonova-Vaskova piedalījās krievu dziedāšanas biedrības «Bajan» rīkotajos koncertos, tajā starpā koncertā, kas tika veltīts krievu komponista M. Musorgska 100. dzimšanas dienas atcerei. Viņa piedalījās arī 1938. gadā sarīkotajā krievu garīgās mūzikas koncertā.  

Dziedātājas repertuārs bija pietiekami plašs, tajā ietilpa gan latviešu, gan krievu, gan Rietumeiropas klasiskie skaņdarbi.  

Taisijai Trifonovai-Vaskovai bija liriskais soprāns, viņas balsij piemita daiļskanīgs tembrs ar mainīgu  tonalitāti un ekspresivitāti. Dziedātāja bija labi profesionāli sagatavota un viņai bija lieliska gaume. Mūzikas kritiķi allaž atzīmēja viņas vokālā izpildījuma izteiksmīgumu un nianšu daudzveidību, kā arī to, ka dziedātājai ir raksturīga skaidra dikcija un viņas radītie tēli ir labi pārdomāti.

Pirms kara Taisija Trifonova-Vaskova pasniedza pašas vokālajā studijā Rīgā.

Marina Mihaileca

Ilustrācijas tēmai