Sākumlapa > Tēmas > Personas
Olga Moskaļonova

Olga Moskaļonova

Olga Moskaļonova (1954. g. 1. janvārī Rīgā, Latvijas PSR) – klavierspēles pasniedzēja, pedagoģe, pianiste soliste un koncertmeistare. Mikaloja Čurļona konkursa laureāte (1973. g.).

Pēc bērnu mūzikas skolas absolvēšanas Olga iestājusies Jāz. Mediņa Mūzikas skolas Klavierspēles fakultātē (pedagoģes Ellas Strazdiņas klasē), šeit viņa mācījusies no 1969. līdz 1973. gadam. Pēc tam jaunā pianiste turpinājusi studijas Latvijas Valsts konservatorijā (patlaban – Latvijas Mūzikas akadēmija) un atkal E. Strazdiņas vadībā.  

1978. gadā, pabeidzot studijas konservatorijā, Olga Moskaļonova iestājusies Latvijas Valsts konservatorijas aspirantūrā (profesora Arņa Zandmaņa klase).

1973. gadā pianiste bija piedalījusies Starptautiskajā M. Čurļona konkursā klavierspēlē un kļuvusi par šā konkursa laureāti.

Spīdoša izglītība, dabas dotais izcilais muzikālais talants un pastāvīgs  ikdienas radošais darbs drīzumā devuši pelnītus augļus – pianiste ieguvusi  plašu atzinumu. Olga Moskaļonova ir pazīstama ne tikai Latvijā, bet arī tālu aiz tās robežām, gan kā iejūtīgs, dziļi domājošs pedagogs, gan kā spoža pianiste soliste, gan kā lieliska akompanētāja mūziķiem instrumentālistiem un dziedātājiem.   

Pedagoģiskā darbība

Kopš 1978. gada Olga Moskaļonova ir pasniedzēja Jāzepa Mediņa Mūzikas skolā, viņa vadījusi speciālās klavierspēles un koncertmeistaru klasi, strādājusi  par klavierspēles pedagogu kameransambļa klasē. Daudzi pedagoģes O. Moskaļonovas audzēkņi turpinājuši studijas Latvijas un aizrobežu augstākajās mūzikas mācību iestādēs.

O. Moskaļonova pasniedz arī J. Mediņa Rīgas 1. Mūzikas skolā. Viņas audzēkņu vidū ir Georgijs Kjurdians (mācību laikā — konkursa “Latvijas talanti - 2007” laureāts — 1. vieta, virknes konkursu klavierspēlē laureāts, patlaban Eiropā aktīvi koncertējošais pianists); Pāvels Laganovskis (konkursa Talanti.lv — 2016 laureāts, 1. vieta, kā arī Grand Prix ieguvējs F. Šopēna konkursā Viļņā).

Koncertdarbība

Lielu atzinību mūziķu un klausītāju vidū Olga Moskaļonova ir iekarojusi arī kā pianiste koncertmeistare.

Būdama iejūtīga akompanētāja, klaviermāksliniece pastāvīgi uzstājas kopā ar vokālistiem, kuriem viņa ir gan līdztiesīga partnere, gan pedagoģe, gan  repetitore. Ar daudziem no viņiem Olgu saista ilggadīga radoša sadarbība. To vidū ir Аnta Jankovska, Olga Barišmane, Marina Fadina, Andžella Goba, Ludmila Moroza, Jeļena Ševčenko, Oļegs Orlovs, Romāns Poļisadovs un daudzi citi. O. Moskaļonova sadarbojas arī ar mūziķiem instrumentālistiem, kuru vidū ir Larisa Puzule (ksilofons), Jānis Bulavs (vijole), Jurijs Savkins (vijole), Annete Graudiņa (vijole ) un citi.  

Īpašu vietu O. Moskaļonovas radošajā darbībā ieņem kameransambļu skaņdarbu izpildīšana, sadarbojoties ar pazīstamiem Latvijas muzikantiem.   Izpildīto skaņdarbu vidū: S. Rahmaņinova Trio, P. Čaikovska Trio un virkne citu.

Pianiste bieži uzstājas arī kā izpildītāja soliste. Viņai ir plašs repertuārs, kurā  ietilpst F. Šopēna, L. Bēthovena, S. Rahmaņinova, P. Čaikovska klasiskie skaņdarbi, kā arī daudzu citu komponistu muzikālās kompozīcijas.

Olgas Moskaļonovas uzstāšanās notiek daudzās Rīgas un Latvijas koncertzālēs. Vairākkārt viņa ir bijusi viesizrādēs Lielbritānijā (Londona), Kanādā (Toronto), Lietuvā (Viļņa) un Krievijā (Puškina kalni).

Tēvs: Veniamins Moskaļonovs (1906-1987) – atvaļināts pulkvedis, inženieris elektriķis, Rīgas Politehniskā institūta pasniedzējs.

Brālis: Aleksandrs Moskaļonovs, absolvējis Latvijas Valsts universitātes Fizikas un matemātikas fakultāti, fizikas doktors.

Māte: Anastāsija Moskaļonova (1919-2015).

Marina Mihaileca

Ilustrācijas tēmai