Sākumlapa > Tēmas > Personas
Nataļja Kozlova

Nataļja Kozlova

Nataļja Kozlova (1953. g. 17. jūnijā Baku, Azerbaidžānas PSR) – dziedātāja (soprāns) un vokālā pedagoģe.

Profesionālo pamatizglītību Natālija Kozlova ieguva Sumgaitas mūzikas skolā, kur viņa pabeidza trīs kursus. Pēc tam ģimenes apstākļu dēļ pārcēlās uz Rīgu un pēdējo, ceturto, mācību gadu turpināja Jāzepa Mediņa mūzikas skolā. Šis gads iezīmējās ar nopietnu un pamatīgu darbu R. Šulovas vadībā, kuru pelnīti uzskata par vienu no Latvijas mūzikas pedagoģijas autoritātēm. Mūzikas skolu Natālija beidza 1977. gadā.

Tālāk sekoja studijas Latvijas Valsts konservatorijā docentes I. Tiknuses klasē. 1984. gadā N. Kozlova beidza studijas konservatorijā un sāka strādāt Jāzepa Mediņa mūzikas skolas koncertmeistaru klasē par dziedātāju-ilustratori. Pēc gada sāka uzstāties Latvijas Valsts filharmonijas koncertos – piedalījās koncertlekcijās, mūsdienu autoriem (V. Gavriļins, V. Belovs u.c.) veltītajos koncertos – monogrāfijās. Dziedātāja sagatavoja plašu kamermūzikas repertuāru, viņa izpildīja arī operu ārijas.

1986. gadā N. Kozlova sāka vadīt obligātās dziedāšanas klasi kordiriģentiem, bet jau pēc četriem gadiem (no 1987. gada) pakāpeniski pārgāja uz darbu ar dziedātājiem – solistiem.

No 1990. gada pedagoģe vada akadēmiskās solo dziedāšanas klasi Jāzepa Mediņa mūzikas skolā. Viņas skolnieku vidū: Anžela Goba, Marina Rebeka, Valdis Jansons, Anta Jankovska, Jeļena Saveļjeva, Jūlija Karakorska u.c.

N. Kozlovas klases absolventu skaits pārsniedzis 30, daudzi no viņiem ir solo dziedātāji, citi kļuvuši par vokāliem pedagogiem.

Katram no viņiem N. Kozlova ir bijusi stingra un prasīga pedagoģe, kas dod nopietnu profesionālo skolu, kā arī ieaudzina fanātisku uzticību mākslai, iepotē vispārējo kultūru, neciešot māksliniekā aprobežotu trulu tīksmināšanos par savu balsi un paša personu.

Pedagoģe daudz laika pavada kopā ar audzēkņiem. Ne reizi vien nācies redzēt, kā pazīstami mākslinieki – dziedātāji, kas jau beiguši akadēmisko mācību kursu, nāk pie savas pedagoģes pēc radošas konsultācijas un palīdzības, jo tā viņiem uz mūžu palikusi draugs un profesionāls padomdevējs.

Marina Mihaileca

Ilustrācijas tēmai