Sākumlapa > Tēmas > Personas
Nikolajs Katalimovs

Nikolajs Katalimovs

Nikolajs Katalimovs (1886. gadā Maskavā, Krievijas impērijā – 1947. gada februārī Madonā, Latvijas PSR) – pazīstamais ārsts ķirurgs Daugavpilī .

Nikolajs Katalimovs ir dzimis 1886. gadā Maskavā, kur arī ieguvis izglītību. 1907. gadā Nikolajs apprecējās ar Natāliju Troščinsku un pārcēlies dzīvot uz Sanktpēterburgu, kur nodarbojies ar ārsta praksi. Šajā laikposmā Katalimovu ģimenē dzimuši trīs bērni: Jeļena, Aleksandrs un Igors.

Pilsoņu kara laikā Katalimovu ģimene apmetās uz pastāvīgu dzīvi Daugavpilī. Šeit ģimenes galva strādājis par ķirurgu un ārstu ginekologu Daugavpils pilsētas un Sarkanā Krustā slimnīcās. N. Katalimovs pieņēmis pacientus arī mājās. Ārsts ķirurgs izpelnījies kolēģu un pacientu cieņu.

Vaļas brīžos Nikolajs Katalimovs nopietni aizrāvies ar šaha spēli. 1925. gadā (?) viņš kļuvis par Latgales čempionu šahā. 1926. gadā viņš bijis to vidū, kas dibinājuši Daugavpils šaha klubu, sastāvējis tā valdē.  

Daugavilī Katalimovu ģimenē dzimuši divi bērni: Oļegs un Irēna.

Par lielu nelaimi, kas piemeklējusi dakteri Katalimovu, kļuva viņa dzīvesbiedres Natālijas pēkšņā nāve 1938. gada 10. februārī. Par nākamo likteņa triecienu kļuva jaunākā dēla Oļega arests 1940. gada 19. oktobrī (tas noticis dažus mēnešus pēc Latvijas inkorporācijas PSRS sastāvā). Represīvie IeTK orgāni inkriminējuši Oļegam Katalimovam dalību pretpadomju jauniešu organizācijā, kurā sastāvējuši arī viņa draugi no Daugavpils 1. valsts ģimnāzijas.

1941. gada 22. jūnijā nacistu karaspēks iebrucis PSRS teritorijā – sācies Lielais Tēvijas karš. Pirmajās kara dienās notikusi liela nelaime: ugunsgrēkā nodegusi gan slimnīca, kurā strādājis dakteris Katalimovs, gan arī viņa dzīvoklis kopā ar visu mantu. Dakterim nācās kopā ar savu otro dzīvesbiedri Valentīnu Raiskinu pārcelties uz Preiļiem, kur Katalimovs sāka strādāt vietējā slimnīcā. Šajā laikā viņš jau sācis smagi slimot.

Pēc Latvijas atbrīvošanas no nacistiskajiem okupantiem Nikolaja Katalimova dēls Aleksandrs, kurš sekojot tēvam pa pēdām, bija kļuvis par ārstu, pārvedis tēvu pie sevis uz Madonu, kur dēls strādāja vietējā slimnīcā.  

1947. gada februārī Nikolajs Katalimovs miris pēc pārciestā insulta un saskaņā ar viņa testamentu apbedīts Daugavpilī.

 

Ziņas par bērniem:

Helēna (1908-1997) – mūziķe, apbedīta Rīgā.
Aleksandrs Katalimovs (1909-1980) - ārsts ķirurgs un ginekologs. Tāpat kā tēvs izpelnījies “ķirurga no Dieva” slavu, apbedīts Daugavpilī.
Igors (1912-1918). Noslīcis bernībā, apbedīts Daugavpilī.
Oļegs Katalimovs (1922-2000). 1940. gada 19. oktobrī arestēts un izsūtīts uz Sibīriju. Tur viņš arī apprecējās. Pēc izsūtījuma tā arī neatgriezās dzimtenē un apmetās uz dzīvi Krasnojarskā. Uzstādījis pieminekli tēva, mātes un brāļa Igora apbedījuma vietā Daugavpils pareizticīgo kapsētā. Apglabāts  Krasnojarskā.
Irēna (dz. 1924. g.) – ķīmiķe, mācījusies žēlsirdības māsu skolā, dzīvo Austrālijā.


Informācijas avoti:

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja krājums; 

N. Katalimova meitas Irēnas fotoarhīvs;  

Аstrīdas Petaško arhīvs;

http://latgalesdati.du.lv/persona/7604

 

Ilustrācijas tēmai