Vasilijs Vasjkovs

Vasilijs Vasjkovs

Vasilijs Vasjkovs (1865. g. 11. martā Smoļenskas guberņā, Krievijas impērijā – 1935. g. 6. janvārī Rīgā, Latvijas Republikā ) – sabiedriskais darbinieks un mūziķis, kora diriģents. 

Vasilijs Vasjkovs ir dzimis zemnieku ģimenē. 16 gadu vecumā jauneklis atbraucis uz Rīgu no Smoļenskas guberņas, meklēdams darbu. Viņš to atrada Kuzņecovu Porcelāna un fajansa rūpnīcas veikalā un līdzās tam sāka nopietni nodarboties ar sevis izglītošanu. Sākumā V. Vasjkovs pabeidza grāmatvedības kursus. Aktīvi virzoties pa dienesta kāpnēm, viņš pietiekami īsā laikā kļuva par Kuzņecovu biedrības kantora galveno grāmatvedi. Šeit viņš strādāja līdz Pirmā pasaules kara sākumam.

Kopš agrīnās bērnības Vasilijs Vasjkovs izjuta lielu vēlmi veltīt sevi mūzikai, un, attīstot savu dabas doto muzikālo talantu, viņš sāka privāti mācīties pie Rīgas muzikantiem. Pēc tam viņš iestājās Rīgas Zīgerta 1. mūzikas institūta vijoļspēles klasē un pēc institūta absolvēšanas saņēma diplomu.  

Liels V. Vasjkova nopelns ir tanī, ka pēc viņa iniciatīvas Kuzņecova rūpnīcā tika izveidots koris un orķestris, kurus viņš vadīja. Viņš pats arī mācīja koristiem un muzikantiem pašdarbniekiem lasīt notis un pasniedza viņiem vokālo mākslu.  

Paralēli darbam korī un orķestrī Vasilijs Vasjkovs kļuva arī par baznīcas kora reģentu Sv. Jāņa (Иоанновский) dievnamā.

Pirmā pasaules kara laikā V. Vasjkovs evakuējās uz Harkovu, kur arī strādāja Kuzņecovu rūpnīcā. Latvijā viņš atgriezās 1920. gadā. Pēc atgriešanās Latvijā V. Vasjkovs strādāja par grāmatvedi privātajās firmās.

Vasilijs Vasjkovs bija viens no krievu dziedāšanas biedrības «Bajan» atjaunošanas idejiskajiem iedvesmotājiem un atjaunotās biedrības dibinātājiem. 1929. gadā šīs biedrības darbība tika atjaunota pēc ilgstoša pārtraukuma. Dažu gadu laikā viņš bija biedrības „Bajan” priekšsēdētāja vietnieks, grāmatvedis, kā arī īpašuma un saimnieciskās daļas vadītājs.

V. Vasjkovs aktīvi darbojās arī Krievu tirdzniecības un rūpniecības uzņēmumu ierēdņu un saimnieku biedrībā, viņš bija šīs biedrības priekšsēdētājs un goda biedrs.  

Vasīlijs Vasjkovs, pats būdams muzikāli apdāvināts un izglītots, arī saviem astoņiem bērniem bija devis labu vispārējo un muzikālo izglītību. No 8 mūziķa bērniem pati talantīgākā izrādījās Nadežda Vasjkova, kura pēc Pirmā pasaules kara beigām (kopš 1921. gada) kā čelliste spēlēja Liepājas Simfoniskajā orķestrī un kļuva par čella spēles pasniedzēju.

Vasjkovu kuplās ģimenes locekļi sastādīja nelielu orķestri, kas nereti uzstājās ar patstāvīgajiem koncertiem.

Vasilijs Vasjkovs miris Rīgā 1935. g. 6. janvārī. Apbedīts Ivana kapos.

Marina Mihaileca

 

Foto: Vasjkovu ģimene. Vasilijs Vasjkovs 2. rindā 3. no kreisās.