Sākumlapa > Tēmas > Personas
Valentīns Bogoļubovs

Valentīns Bogoļubovs

Valentīns Bogoļubovs (1948. g. 30. martā Liepājā, Latvijas PSR) – pianists, vokālistu pianists-repetitors, operdiriģents.

Valentīns Bogoļubovs ir dzimis kalpotāju ģimenē. Viņa tēvs Georgijs Bogoļubovs bija inženieris mehāniķis, māte Zinaīda – tehniķe tehnoloģe, ķīmiķe. 1949. gadā Bogoļubovu ģimene pārcēlās no Liepājas uz Rīgu.

Kopš 1955. gada Valentīns sāka mācīties Em. Dārziņa Mūzikas skolā, kora diriģēšanas klasē. 8. klasē viņš pārgāja uz klavierspēles klasi. No 9. līdz  11. klasei viņš mācījās pie izcilā pedagoga Hermaņa Brauna. 1966. gadā V. Bogoļubovs absolvēja Mūzikas skolu. Viņš saņēma pozitīvu skolas pedagogu raksturojumu ar rekomendāciju turpināt apmācību: «... Šim pianistam ir lielas perspektīvas. [..] Viņš mīl mūziku, labi to izprot, viņam patīk daiļliteratūra, dzeja.»

1966. gadā V. Bogoļubovs iestājās Latvijas Konservatorijā un turpināja studijas pie Hermaņa Brauna. 1972. gadā V. Bogoļubovs pabeidza studijas, iegūdams kvalifikācijas «koncertizpildītājs, koncertmeistrs un pedagogs». Tajā pat gadā viņš kļuva par starprepublikāniskā konkursa uzvarētāju Viļņā, iegūdams pirmo prēmiju un zelta medaļu.

Turpmāk Valentīns Bogoļubovs stažējās Maskavas Konservatorijas J. Fliēra klasē.  

Viņš bija stažējies arī kā operdiriģents. Kādu laiku V. Bogoļubovs strādāja Maskavas Lielajā Teātrī par diriģentu un koncertmeistaru (akompanēdams izciliem krievu operdziedātājiem V. Atlantovam, T. Milaškinai, А. Vederņikovam un citiem). Kā pianists solists kopā ar Lielā Teātra orķestri viņš izpildīja S. Rahmaņinova Otro koncertu klavierēm.  

15 gadu laikā V. Bogoļubovs strādāja Latvijas Operas un baleta teātrī par diriģentu (kopš 1975. gada), loti sekmīgi viņš bija iestudējis operu izrādes, to vidū šādas operas: B. Britena «Mazais skursteņslaucītājs» 1981.g. un K. Orfa «Gudriniece» 1984. g. – šīs izrādes allaž guva plašas publikas atzinību.

1989. gadā V. Bogoļubovs kopa ar mūziķu domubiedru grupu nodibināja Rīgā kamermūzikas teātri, kas materiālu grūtību dēļ pastāvēja ļoti īsu laika posmu.

Kopš 1995. gada Valentīns Bogoļubovs dzīvo Kanādā, Toronto. Viņš uzstājas gan kā pianists, gan strādā par mūzikas pasniedzēju.

V. Bogoļubova repertuārā ir plašs krievu, Rietumeiropas un mūsdienu Kanādas komponistu muzikālo skaņdarbu klāsts.

Valentīns Bogoļubovs ir ierakstījis dažus mūzikas albumus.   

Marina Mihaileca

 

Informācijas avoti:

Николаев Сергей. Оазис на улице Грешников(Oāze Grēcinieku ielā). “Бизнес & Балтия”, 1994, 18 авг. 

Гроссманис Владимир.  Теперь люблю тебя : [постановка "Фантазия на Моцарта"](Tagad es tevi mīlu: [iestudējums „Fantāzija par Mocarta tēmu”]).„Балтийская газета”, 1992, N 12 (май);

 
Nikolajs Fedorovskis.  Valentīna Bogoļubova klaviervakars. “Literatūra un Māksla”, 1976, 4. janv.