Sākumlapa > Tēmas > Personas
Inna Krutikova

Inna Krutikova

Inna Krutikova (1943. g. 21. septembrī Čerkasu apgabalā Umaņas pilsētā, Ukrainas reihskomisariātē) – domriste, pedagoģe, jauniešu tautas mūzikas instrumentu orķestra «Kadans» mākslinieciskā vadītāja un diriģente.

Innas Krutikovas vecāki bija pedagogi skolā. Kā īpaša relikvija ģimenē tika glabāta mandolīna, uz kuras sākumā spēlēja tēvs (pašmācības ceļā apguvis mandolīnas spēli), bet pēc tam abas viņa meitas. Tādēļ arī mūzikas skolā, kur mācīties Innu nosūtīja vecāki, viņa sākumā spēlēja tieši šo mūzikas instrumentu. Par otro mūzikas instrumentu, kuru viņa spēlēja, kļuva domra.

Absolvēdama mūzikas skolu, Inna iestājās Kirovogradas Mūzikas skolā, ko absolvēja 1964. gadā. Bet augstāko muzikālo izglītību viņa ieguva Odesas Konservatorijas Tautas mūzikas instrumentu nodaļā (1964-1969).

Pēc konservatorijas absolvēšanas I. Krutikova kopā ar dzīvesbiedru aizbrauca uz Čukotku, kur pasniedza Anadiras Mūzikas skolā. Tur viņa izveidoja savu pirmo skolas tautas mūzikas instrumentu orķestri.   

Uz Rīgu ģimene pārcēlās 1976. gadā. Inna Krutikova strādāja arodizglītības kultūras namā, pēc tam sāka vadīt krievu tautas mūzikas instrumentu orķestri, kas 1977. gadā tika izveidots dzelzceļnieku skolā. Šajā orķestrī spēlēja jauni puiši, daudzi no viņiem vispār neprata lasīt notis. Sākumā viņai nācās gandrīz vai ar katru no viņiem strādāt atsevišķi, rādot kā tieši viņam ir jāspēlē: jaunie muzikanti spēlēja bez notīm, atdarinot to, ko viņiem rādīja un kā spēlēja pati diriģente. Strādājot ar šo pašdarbnieku orķestri, Inna Krutikova līdzās tam apmācīja jaunos muzikantus pašdarbniekus izprast mūzikas teorijas pamatus. Tādēļ, laikam ritot, viņai radās pārliecība, ka orķestra ietvaros ir nepieciešams izveidot mūzikas skolu. 1992. gadā tika nodibināta mūzikas skola ar nosaukumu «Kadans». Skolā tika atklātas divas nodaļas – instrumentālā un vokālā.

Innas Krutikovas darbības nozīme ir visai liela un būtiska. Mūzikas skolā viņas vadībā ik gadu tiek apmācīti daži desmiti bērnu, šeit viņiem atklājas jauna – mūzikas pasaule. No mūzikas skolas audzēkņiem tiek sastādīts orķestris, kurā bērni prakstiskās mūzikas izpildīšanas gaitā iedziļinās ikviena muzikālā skaņdarba būtībā, izprot tā nozīmīgumu. Šis orķestris īsteno augstu misiju, saglabājot un izkopjot Latvijā krievu tautas mūzikas instrumentu spēlēs tradīcijas. Tautas mūzikas instrumentu vidū ir balalaikas, domras un citi instrumenti.

Krievu tautas mūzikas instrumentu orķestrim «Kadans» ir plašs repertuārs, tajā ir gan klasiskā, gan mūsdienu mūzika. Bet īpaša vieta pieder krievu mūzikai un krievu tautas melodijām. Jaunie mūziķi aktīvi koncertē, uzstājoties gan Latvijā, gan ārpus tās robežām. Jaunie muzikanti ir daudzkārtēji starptautisko konkursu un festivālu laureāti. Viņi pastāvīgi piedalās arī garīgās mūzikas un tautas mūzikas svētku koncertos, kurus organizē Latvijas Pareizticīgā Baznīca.

Inna Krutikova ir apbalvota ar Sv. svētmocekļa Rīgas Arhibīskapa Jāņa III pakāpes ordeni, 2012. gada maijā viņa ir pasniegts apbalvojums «Par uzcītīgu darbu par godu Svētajai Baznīcai».

 

Marina Mihaileca

 

Ilustrācijas tēmai