Sākumlapa > Tēmas > Personas
Andrejs Preobraženskis

Andrejs Preobraženskis

Andrejs Preobraženskis (1894. g. 4./16. martā Sanktpēterburgā, Krievijas impērijā – ?) – matemātikas, fizikas, ģeogrāfijas un kosmogrāfijas skolotājs Rīgas skolās.

Andrejs Preobraženskis piedzima Krievijas impērijas galvaspilsētā, šeit  1912. gadā pabeidza Vvedenskas ģimnāziju, iestājās universitātes Matemātikas fakultātes  Matemātikas un fizikas nodaļā. Karš un ar to saistītie notikumi krasi izmainīja viņa turpmāko dzīvi.

Lūk, kā pats A. Preobraženskis savā autobiogrāfijā aprakstījis šo savas dzīves laiku: “1916. gadā iestājos Pavēla karaskolā, jo karalaikā bija spēkā rīkojums, ka,  stājoties karadienestā, nebija jāatstāj studijas universitātē. Pēc karaskolas beigšanas tiku piekomandēts, un pēc tam jau iekļauts dienestā Imperatora Aleksandra  III  3. jātnieku divīzijas kavalēristu ložmetēju komandā. 1917. gada vasarā uz laiku tiku  piesaistīts Virsnieku strēlnieku skolai Orienbaumā un pabeidzu tajā darbojošos lielgabalu virsnieku  pirmās pakāpes kursus. Drīz pēc demobilizēšanās politisku iemeslu dēļ biju spiests atstāt Krieviju un, dodoties cauri Igaunijai, ierados Rīgā, kur bija dzimusi mana sieva.

Nav zināms, kāpēc – apzināti vai nejauši – viņš savā biogrāfijā neapraksta Igaunijā pavadītos divus gadus. Nav izslēgta situācija, ka 1918.–1920. gadā A. Preobraženskis “politisku iemeslu dēļ” cīnījās pret boļševikiem Ziemeļrietumu armijas sastāvā.

Liekas, ka iniciatore ģimenes pārbraukšanai uz Rīgu bija viņa sieva Aleksandra (dzimusi Krajevska). 1921. gada 23. janvārī  viņiem piedzima meita Olga.

1920. gada 22. novembrī Rīgā iesākās A. Preobraženska pedagoģiskā karjera. Viņa pirmā darbavieta bija Rīgas pilsētas krievu ģimnāzija, bet kopš 1921. gada 1. janvāra viņa galvenā darbavieta bija Zalemanes ģimnāzija. Lūk, kā 1923. gada vasarā A. Preobraženski raksturoja  Emelina Zalemane: viņš ir priekšzīmīgs skolotājs un audzinātājs un visu laiku ir bijis savu uzdevumu augstumos.

Pazīstamā muzikoloģe Lija Krasinska savās atmiņās “Tā tas bija. Etīdes no manas dzīves” ar siltiem vārdiem raksta par savu skolotāju. Andrejs Preobraženskis spilgtāk nekā pārējie Zalemanes ģimnāzijas skolotāji palicis viņas atmiņās. “Bijušais virsnieks, ar militāru stāju, iznesīgs, gados jauns, viņā klusībā bija iemīlējušās visas mūsu klases meitenes.” Jā, 1925. gada rudenī viņam pat nebija vēl  32 gadi…

Andrejs Preobraženskis strādāja par skolotāju arī  Bogojavļenskas, Klēveras, Ļihtarovičas, Poluektovas, Blūma privātģimnāzijā. 1934. gada valsts apvērsums pārsteidza viņu Rauhvargera ebreju ģimnāzijā, kur viņš mācīja ģeogrāfiju, ģeometriju, matemātiku, kosmogrāfiju un fiziku. Rauhvargera ģimnāzijā A. Preobraženskis bija strādājis divus mācību gadus un 1935. gada 21. jūnijā pēc Skolu departamenta direktora L. Bērziņa rīkojuma viņu atbrīvoja no “skolotāja pienākumiem”. Kāds bija šīs atbrīvošanas iemesls, īsti tā arī nav zināms. Preobraženska personas lietā ir 1935. gada jūnijā datēts dokuments, no kura izriet, ka pēc izglītības ministra biedra lēmuma līdz 1935. gada 1. jūnijam viņam bijis pagarināts valsts valodas prasmes pārbaudes termiņš. Var pieņemt, ka A. Preobraženskis neizturēja viņam noteikto pārbaudi vai arī viņš vispār nevēlējās iziet šo pārbaudi.

Viņa oficiālā pedagoģiskā darbība atsākās 1940. gada rudenī. Saskaņā ar Latvijas PSR Izglītības tautas komisariāta Skolu valdes priekšnieka 25. oktobra rīkojumu A. Preobraženskim līdz 1940./1941. mācību gada beigām bija ļauts strādāt par matemātikas un fizikas skolotāju Rīgas pilsētas 1. krievu vidusskolā.

Aleksandrs Malnačs

 

P.S. Saskaņā ar Latvijas Valsts arhīva datiem (LVA, 1971. fonds) Aleksandra un Olga Preobraženskas  1944. gadā evakuējās uz Vāciju, bet 1950. gada 8. martā emigrēja uz Amerikas Savienotajām Valstīm. Ziņas par viņu turpmāko likteni,  kā arī par  Andreja Preobraženska likteni nav atrastas.

Tekstu papildināja Tatjana Feigmane

 

Informācijas avoti:

LVVA, 1632. f., 1. apr., 16760. l.,

LVVA, 3234. f., 2. apr., 18454. l.,

LVVA, 2996. f., 15. apr., 24202. l.,

LVA, 1971. fonds,

Lija Krasinska. Так было. Этюды из моей жизни. Rīga: D.V.I.N.A., 2018.