Sākumlapa > Tēmas > Personas
Jurijs Muratovs

Jurijs Muratovs

Jurijs Muratovs (1935. g. 2. augustā Habarovskas novadā, Krievijas PFSR) – tehnisko zinātņu kandidāts, Rīgas Politehniskā institūta (RPI, no 1990. g. - Rīgas Tehniskā universitāte) docents.  

Jurijs Muratovs ir dzimis Habarovskas novada Tirmas ciemā, ierēdņa ģimenē. Viņa tēvs – Andrejs Muratovs (miris 1941. gadā) kalpojis par zemes ierīkotāju, māte bija mājsaimniece.

1953. gadā Jurijs absolvējis vidusskolu un iestājies Tbilisi Dzelzceļa transporta inženieru insitūta Elektrotransporta fakultātē, kuru absolvējis 1958. gadā, iegūdams inženiera elektromehāniķa specialitāti.

Pēc augstskolas absolvēšanas Jurijs Muratovs pēc kadru sadales tika norīkots darbā uz Rīgas elektromašīnbūves rūpnīcu (RER),  kur viņš sekmīgi izpildījis diplomprojektu. Rūpnīcā RER viņš ieņēmis inženiera konstruktora amatu, nodarbojoties ar elektromašīnu konstruēšanu un to tehnisko raksturlielumu aprēķināšanu.

1961. gada jūnijā J. Muratovs pārgājis uz darbu Latvijas PSR Zinātņu akadēmijas Fizikas institūtā, kur viņš strādājis par vecāko inženieri.

1964. gadā J. Muratovs iestājies M. Kaļiņina Ļeņingradas Politehniskā institūta (ĻPI) katedras “Elektriskā vilce un vilcējierīču automatizācija” klātienes aspirantūrā.  Pēc aspirantūras pabeigšanas 1967. gadā viņš tika norīkots darbā uz Rīgas Politehnisko institūtu.

1968. gadā J. Muratovs atkal tika komandēts uz M. Kaļiņina Ļeņingradas Politehnisko institūtu (ĻPI), lai celtu kvalifikāciju un aizstāvēt zinātņu kandidāta disertāciju. 1969. gada janvārī  viņam tika piešķirts tehnisko zinātnu kandidāta zinātniskais grāds, un tā paša gada jūnijā viņš tika ievēlēts vecākā pasniedzēja amatā ĻPI katedrā “Rūpniecības un transporta elektrifikācija”.

Vēlāk, tajā pašā 1969. gadā, uz konkursa pamata Jurijs Muratovs tika ievēlēts RPI docenta amatā.                   

1974. gadā Jurijs Muratovs uz trim gadiem tika komandēts uz Tunisiju, lai tur veiktu pasniedzēja darbu. 1976. gadā viņam tika izteikta pateicība par panākumiem darbā, sagatavojot vietējos speciālistus darbam atomelektrostacijā (AES), un 1978. gadā sakarā ar komandējuma termiņa izbeigšanos viņš saņēmis vēl vienu pateicību par centīgu un radošu darbu Tunisijas Nacionālajā inženieru skolā.

1993. gadā Jurijs Muratovs pēc paša vēlēšanās aizgājis no Rīgas Tehniskās universitātes (līdz 1990. gadam – RPI). 

                                                                                     Sergejs Čuhins

 

Informācijas avots:

RTU arhīvs.