Sākumlapa > Tēmas > Personas
Nadežda Pugaseja

Nadežda Pugaseja

Nadežda Pugaseja (1926. gada 9. aprīlī Baškīrijas APSR, KPFSR sastāvā –?) – tehnisko zinātņu kandidāte, Rīgas Politehniskā institūta Tekstilmašīnu un trikotāžas ražošanas katedras docente.                                       

1932. gadā Nadežda Pugaseja kopā ar saviem vecākiem pārcēlās uz dzīvi Kemerovas apgabalā. 1945. gadā viņa absolvējusi vidusskolu, kurā mācījusies ar divu gadu pārtraukumu, jo no 1941. līdz 1943. gadam strādāja par rēķinvedi šahtā Kiseļovskas pilsētā.

1945. gadā N. Pugaseja iestājās Maskavas Tekstila institūtā, kuru absolvējusi 1950. gadā. 

Pēc augstskolas diploma iegūšanas N. Pugaseja tika norīkota uz Rīgas fabriku “Kosmoss”, kur viņa sākumā strādājusi vecākā meistara, ceha priekšnieka amatos, bet pēc tam – par galveno inženieri.

1956. gadā N. Pugaseja tika pārcelta uz darbu Latvijas PSR Vieglās rūpniecības ministrijā un 1959. gadā – uz LPSR Tautsaimniecības padomes Vieglās rūpniecības galveno pārvaldi, kur viņa arī strādāja līdz iestājās mācīties Maskavas Tekstila institūta (MTI) aspirantūrā.                         

1964. gadā N. Pugaseja absolvējusi MTI aspirantūru un tika pieņemta darbā Rīgas Politehniskajā institūta (RPI, patlaban – Rīgas Tehniskā universitāte – RTU). 1965. gadā viņa aizstāvējusi disertāciju, iegūdama tehnisko zinātņu kandidātes zinātnisko grādu. 1967. gadā viņai piešķirts docentes zinātniskais nosaukums.

1969. gadā docente Pugaseja izturēja konkursu laboratorijas vadītāja amatam un līdz ar to kļuva par Trikotāžas ražošanas iekārtu un automatizācijas līdzekļu laboratorijas vadītāju.

No 1970. līdz 1989. gadam Nadežda Pugaseja - Rīgas Politehniskā institūta Tekstilmašīnu un trikotāžas ražošanas katedras docente. Docente ir liela skaita zinātnisko darbu un mācību metodisko izstrādņu autore.

1997. gadā docentei Pugasejai ir piešķirts Rīgas Tehniskās universitātes Goda darbinieces nosaukums.

Sergejs Čuhins

Informācijas avoti: 

RTU arhīvs;

Augstākās tehniskās izglītības vēsture Latvijā. 5. daļa. - Rīga: RTU izdevniecība, 2017., 488. lpp.