Sākumlapa > Tēmas > Personas
Viktors Kozlovs

Viktors Kozlovs

Viktors Kozlovs (1939. g. 7. septembrī Zaporožjē, Ukrainas PSR – 2020. g. 8. janvārī Rīgā, Latvijas Republika) – profesors, inženierzinātņu doktors Rīgas Politehniskā institūta (kopš 1990. gada – Rīgas Tehniskā universitāte) Darba aizsardzības katedras vadītājs

1956. gadā Viktors Kozlovs ar zelta medaļu beidzis vidusskolu Luhanskā. Tanī pašā gadā viņš iestājās Latvijas Valsts universitātes Mehānikas fakultātē. 1958. gadā viņš turpināja studijas Rīgas Politehniskajā institūtā,  kuru beidza 1961. gadā, iegūdams specialitāti mašīnbūves un  iekārtu būves specialitāti.

Pēc augstskolas beigšanas V. Kozlovu nosūtīja darbā  uz Rīgas Gāzes saimniecības pārvaldes laboratoriju par  gāzesvadu pretkorozes  aizsardzības vecāko inženieri. 1964. gada jūlijā  V. Kozlovs iestājās Rīgas Politehniskā institūta neklātienes aspirantūrā, vienlaikus viņš sāka strādāt institūtā par mācībspēku,  vadot studiju priekšmetu “Drošības tehnikas un pretugunsgrēku tehnikas pamati”. 1967. gadā viņš kļuva par vecāko pasniedzēju  Darba aizsardzības katedrā. 1968. gadā viņš aizstāvēja disertāciju par pārvietojamo celtniecības mašīnu elektrodrošības teorētisko un eksperimentālo izpēti, par ko viņam piešķīra  tehnisko zinātņu kandidāta grādu. 1970. gadā viņš ieņēma docenta amatu.

1971. gadā V. Kozlovu ievēlēja par  Darba aizsardzības katedras vadītāju. 1977.–1978. gadā viņš desmit mēnešus stažējās Zviedrijā, iekļaudamies tēmā “Darba drošības ražošanā pārvaldes algoritmi un modeļi”.

1976. gada jūlijā  V. Kozlovam piešķīra Latvijas PSR Valsts prēmiju par lielmolekulāro savienojumu atšķaidīto šķidrumu teorijas izstrādi un ieviešanu ugunsgrēku dzēšanas praksē. Turpmākajos gados viņš izstrādāja zinātņu doktora disertāciju, kuru viņš aizstāvēja 1984. gadā, iegūdams tehnisko zinātņu doktora grādu, 1985. gadā viņu ievēlēja par profesoru.

Lūk, kā 1987. gadā tika raksturots profesors Viktors Kozlovs: “…viņš vairākkārt apbalvots ar Rīgas Politehniskā institūta Goda rakstu. Viņa zinātniskās pētniecības darbībai ir raksturīgs augsts veikto pētījumu līmenis, aktuāla tematika un novitāte. Viņa izstrādātās darba drošības metodikas tiek izmantotas  kopīgos pētījumos ar Vismāras skolas (Vācijas Demokrātiskā republika), ar A. Kinčeva  Augstāko tehnisko skolu (Bulgārija), ar Mariboras Universitāti (Dienvidslāvija), kā arī aspirantu izstrādātajos zinātniskajos darbos”.

V. Kozlovs ir vairāku metodisko līdzekļu un  zinātnisko rakstu autors, daži no kuriem publicēti ārzemju izdevumos.

Profesoru Viktoru Kozlovu  vairākkārt ievēlēja par  katedras vadītāju. 2006. gadā  viņš aizgāja no darba Rīgas Tehniskajā universitātē.

Viktors Kozlovs miris Rīgā 2020. g. 8. janvārī.

Sergejs Čuhins