Sākumlapa > Tēmas > Personas
Vasilijs Sokolovs

Vasilijs Sokolovs

Vasilijs Sokolovs (1950. g. 16. aprīlī, Rīgā, Latvijas PSR – 2023. g. 1. janvārī, Rīgā, Latvijas Republikā) – no 2004. gada vadījis Krievijas informatīvās aģentūras “Rosbalt” pārstāvniecību Baltijā.

Vasilijs Sokolovs ir dzimis 1950. gada 16. aprīlī Rīgā. Viņa tēvs – Vasilijs Sokolovs – bija jurists, arī Vasilijs Sokolovs-juniors ir absolvējis Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti specialitātē “tiesību zinātnes”.

Vasilijam Sokolovam bija Latvijas Republikas pilsonība.

Savas darba gaitas V. Sokolovs uzsācis tūlīt pat pēc vidusskolas absolvēšanas Rīgā – viņš strādājis celtniecības trestā “Baltmorgidrostroj”, kur sākumā bija vienkāršs strādnieks, bet pēc tam ieņēmis brigadiera amatu. Līdztekus darbam, V. Sokolovs neklātienē absolvējis Maskavas Celtniecības tehnikumu.

Iesākumā V. Sokolovs darbojies republikāniskās jaunatnes organizācijās, bet pēc tam viņš tika ielūgts strādāt par Pārvaldes priekšnieka vietnieku Latvijas Valsts darba un sociālo jautājumu komitejā. No 1989. līdz 2003. gadam Vasilijs Sokolovs – SIA Riga Tours Valdes priekšsēdētājs, AS RASK izpilddirektors, Parex Banka – projektu vadītājs.

No 2004. gada Vasilijs Sokolovs vadījis Krievijas informatīvās aģentūras “Rosbalt” pārstāvniecību Baltijā. Viņš vadījis Sanktpēterburgas Informācijas biznesa centru Rīgā.

Kā atzīmē Sokolova kolēģis, kurš arī darbojies “Rosbalt”, Baltijas Starptautiskās akadēmijas (BSA) pasniedzējs, žurnālists un dzejnieks Pēteris Antropovs:

– “Nereti par Vasiliju Sokolovu teikuši – augsta lidojuma cilvēks, ar to domājot ne tikai viņa uzvārdu (uzvārds Sokolovs – “sokol” krieviski nozīmē “piekūns” - tulkot. piezīme). Viņš patiesi varējis ienākt augstos kabinetos, viegli atradis kopīgu valodu gan ar ministriem un deputātiem, gan ar vienkāršiem ļaudīm, kas palīdzējis viņam vairāk kā desmit gadus vadīt informatīvās aģentūras “Rosbalt” nodaļu Baltijas valstīs un Sanktpēterburgas Informācijas biznesa centru Rīgā. Vasilijs Sokolovs ir izdarījis daudz noderīga, lai stiprinātu draudzīgas abpusēji izdevīgas saites starp Rīgu un Sanktpēterburgu.”

Informatīvās aģentūras “Rosbalt”praksē bija rīkot apaļos galdus, seminārus, starptautiska līmeņa konferences, kas tika veltītas ļoti plašam jautājumu spektram un izsauca pastāvīgu interesi Latvijas sabiedrībā. Par šo darbu aģentūra “Rosbalt” tika pelnīti apbalvota ar Starptautiskā Latvijas žurnālistikas konkursa prēmiju “Dzintara spalva” par 2008. gadu.

Kopā ar V. Sokolovu informatīvajā aģentūrā “Rosbalt” strādāja arī viņa sieva – Olga Sokolova. Viņa sagatavoja Baltijas valstu ziņu monitoringu, šī informācija tika izvietota aģentūras “Rosbalt” ziņu lentē. Olga strādāja arī par žurnālisti dažādos Latvijas medijos un bija žurnālu “Magistraļ”, “Karjera”, “Korņi” galvenā redaktore.

Par ilggadīgo darbību virknē sabiedrisko organizāciju V. Sokolovs tika apbalvots ar daudziem Goda rakstiem, diplomiem un Pateicības rakstiem.

Vasilijs Sokolovs ļoti labi izprata apkārtējo cilvēku raksturus un dabu, viņš bija visai erudīts cilvēks, kuram piemita brīnišķīga humora izjūta, viņam patika ceļot. Taču panākumi biznesā un publiskā atpazīstamība, tuvība augstistāvošām personām nebija sagrozījusi viņam galvu. Viņš vienmēr palicis pieejams un vienkāršs saskarsmē ar saviem biedriem, vienmēr palīdzējis vecajiem draugiem risināt daudzas viņu problēmas.

Vasilijs Sokolovs bija precējies, dzīvesbiedre – Olga Sokolova – žurnālu “Magistraļ”, “Karjera”, “Korņi” (latv. – “Saknes”) galvenā redaktore. Sokolovu ģimene izaudzinājusi dēlu, viņiem ir mazbērni.

Vasilijs Sokolovs ir miris pēkšņā nāvē 2023. gada 1. janvārī Rīgā, apbedīts 1. Meža kapos.