Sākumlapa > Tēmas > Personas
Ņina Peškova

Ņina Peškova

Ņina Peškova (dz. Šuškova; 1926. g. 17. februārī Vologdas guberņā, Krievijas PFSR – 2015. g. 17. oktobrī Rīgā, Latvijas Republikā) – no 1952. līdz 1991. gadam Rīgas 25. vakara maiņu vidusskolas skolotāja, mācību daļas vadītāja, direktore.

Ņina Peškova ir dzimusi Vologdas guberņas Veļikijustjugas rajona Juškovas sādžā zemnieku ģimenē. 1943. gadā Ņina absolvēja Gorodišinas vidusskolu. Vietējās kolektīvās saimniecības priekšsēdētājs toreiz teica: ”Mazā trauslā meitene jāsūta uz pilsētu mācīties, zemnieka darbs nav viņai pa spēkam”.

Tajā pašā gadā (bez iestājeksāmeniem) Ņina iestājās Vologdas Pedagoģijas institūtā un sekmīgi absolvēja to, saņemot ģeogrāfijas skolotājas diplomu. Pēc institūta absolvēšanas viņa apprecējās ar virsnieku, dzemdēja divus dēlus.

Kopā ar dzīvesbiedru Ņina Peškova pārcēlās dzīvot uz Rjazaņu, kur strādāja par skolotāju vietējā darbgaldu rūpnīcas strādnieku jaunatnes skolā.

1952. gadā Ņ. Peškovas vīru nosūtīja dienestā uz Rīgu, uz kurieni pārcēlās arī visa ģimene. Kopš tā laika Ņina Peškova palikusi uzticīga Rīgai uz visu mūžu. Par pedagoģes vienīgo darbavietu kļuva Rīgas 25. vakara maiņu vidusskola (P. Stučkas, tagad Tērbatas ielā). Savu profesionālo karjeru viņa sāka kā skolotāja un beidza, būdama skolas direktore. Ņ. Peškova vadīja 25. vakara maiņu vidusskolu no 1980. gada līdz aiziešanai pensijā 1991. gadā. 1993. gadā šo vidusskolu likvidēja.

Ņina Peškova mirusi 2015. g. 17. oktobrī. Apglabāta Rīgā Ulbrokas kapos.

 

                                                        Materiālu sagatavojusi Anna Gruzdeva

Ilustrācijas tēmai