Georgijs Popļajevs

Georgijs Popļajevs

Georgijs Popļajevs (1918. g. 25. decemmbrī Kijevas guberņā – 1979. g. 21. aprīlī Rīgā, Latvijas PSR) – fizikas skolotājs Rīgas skolās no 1947. līdz 1979. gadam, Latvijas PSR Nopelniem bagātais skolotājs.

Georgijs Popļajevs ir dzimis Kijevas guverņā pilsētiņā Smelā Ukrainas Tautas Republikas Direktorijas valdīšanas laikā. Viņa tēvs bijis krievs, māte – ukrainiete.

1937. gadā, pēc vidusskolas absolvēšanas, Georgijs bija iestājies Ļeņingradas Dzelzceļa transporta inženieru institūtā. Viņa izvēli lielā mērā bija noteikusi ģimenes tradīcija. Visi viņa tuvākie radinieki bija saistīti ar dzelzceļu, kas šķērsoja Smelu. Tomēr šajā institūtā viņš nebija studējis ilgi. Viņu, kā vienu no vissekmīgākajiem studentiem, pārvervēja studēt Augstākajā Inženieru tehniskajā skolā. Tā bija elitāra mācību iestāde, kas sagatavoja visaugstākās klases speciālistus. G. Popļajevs specializējās tiltu, tuneļu, ostu un jūras celtņu projektēšanas jomā.

Otrā pasaules kara sākumu G. Popļajevs sagaidīja, piedaloties mācībās Baltijas jūrā, kuras nācās steidzami pārtraukt. Skola tika pārdislocēta uz Jaroslavļju, kur viņš eksternā arī absolvēja studijas. Pēc tam sekoja norīkojums uz Sevastopoli, gūsts, bēgšana, cīņa partizānu vienībā. Iziedams pārbaudi, G. Popļajevs bija norīkots uz atsevišķu ĪUZDE-ЭПРОН vienību (Īpašu uzdevumu zemūdens darbu ekspedīcija).

1946./47. mācību gadā Georgijs Popļajevs uzsāka savu pedagoģisko darbību Rīgā, Latvijas Dzelzceļa 1. vidusskolā (Visvalža un Jumāras ielu krustojumā).

1947./48. mācību gadā G. Popļajevs sāka strādāt par fizikas skolotāju Rīgas 15. sieviešu vidusskolā (šī skola atradās Brīvības un Stabu ielu krustojumā).  
1951. gadā Sverdlova ielā (patlaban -  Pulkveža Brieža) tika uzbūvēta Rīgas 13. vidusskola, un G. Popļajevs pārgāja strādāt uz jauno skolu. Šeit viņa talants arī izpaudās pilnā mērā. Tieši viņš bija kļuvis par specializēto fizikas un matemātikas klašu izveidošanas iniciatoru. Savā pedagoģiskajā darbā viņš nebija vadījies no standarta skolu mācību grāmatām. Faktiski, G. Popļajevs ar saviem audzēkņiem apguva augstskolu programmu. Vēlāk daudzi no viņa absolventiem bija iestājušies prestižās augstskolās, aizstāvējuši disertācijas, un tajā pat laikā nebija aizmirsuši savu pirmo skolotāju.

Georgijs Popļajevs pēc izglītības nebija pedagogs, un, iespējams, viņš bija sapņojis par kaut ko citu. Tomēr viņš bija pieņēmis likteņa izaicinājumu un, kā spoža zvaigzne, iegājis Latvijas krievu skolas vēsturē. Lielā mērā pateicoties viņam, 13. vidusskolas vārds skanējis ne tikai Rīgā, bet arī ārpus Latvijas robežām.

Tomēr jaunajai skolas administrācijai šāda G. Popļajeva popularitāte nebija pa prātam. 1967. gada beigās viņš pārgāja strādāt uz Rīgas 52. vidusskolu (Maskavas ielā 273). Šajā skolā viņš strādāja līdz pat sava mūža beigām.

1977. gadā Georgijam Popļajevam tika piešķirts Latvijas PSR Nopelniem bagātā skolotāja goda nosaukums.

Georgijs Popļajevs ir miris Rīgā 1979. gada 21. aprīlī.

Tatjana Feigmane

Ilustrācijas tēmai