Sākumlapa > Tēmas > Personas
Arkādijs Kurmeļovs

Arkādijs Kurmeļovs

Arkādijs Kurmeļovs (1931. g. 8. februārī Daugavpils apriņķī, Latvijas Republikā – 2019. g. 6. janvārī Daugavpilī, Latvijas Republikā) – Daugavpilī pazīstams pedagogs un matemātikas skolotājs.

Kurmeļovu ģimene Daugavpilī ir labi zināma. Arkādija Kurmeļova vectēvs Timofejs Kurmeļovs bija Dvinskā (Daugavpilī) pazīstams sakņkopis-uzņēmējs. Viņš bija cēlies no ļoti nabadzīgas vecticībnieku ģimenes, jaunībā bija kalps, strādāja Borisa Vavilova sakņudārzos Demenē. Bieži turpat līdzās strādāja arī saimnieka meita Jekaterīna. Jaunie ļaudis iemīlējās, nolēma dibināt ģimeni, pret to kategoriski nostājās Jekaterīnas tēvs, un jaunajiem nācās aiziet no mājām. Sākumā jaunie ļaudis dzīvoja nabadzīgi. Bet abi neatlaidīgi strādāja, sievastēva laukos Timofejs bija apguvis dārzeņu audzēšanas mākas noslēpumus. Ar laiku ģimene bija sakrājusi pietiekamu kapitālu, lai ierīkotu lecektis un siltumnīcas, uzcēla ģimenes māju Maikos. Ģimene kļuva lielāka: 1891. gadā piedzima dēls Meletijs, 1896. gadā – Arkādija tēvs Galaktions, 1902. gadā – Ksenofonts, 1904. gadā – Nestors un 1906. gadā – ilgi gaidītā meitiņa Anna.

Pirmais pasaules karš atnesa ģimenei zaudējumus: aviouzlidojuma laikā tika izpostītas lecektis. Kā pilsonis un patriots Timofejs Kurmeļovs ziedoja solīdu naudas summu Krievijas armijas vajadzībām, par ko saņēma Goda rakstu ar cara Nikolaja II portretu. Klīst runas, ka tieši šis Goda raksts piesaistīja sarkangvardu patruļas uzmanību, Timofeju arestēja un 1919. gada martā nošāva kā baltgvardu sazvērestības dalībnieku.

Timofeja Kurmeļova dēli turpināja tēva iesākto: atjaunoja lecektis, siltumnīcas, Dvinskā atvēra dārzeņu konservu ražotni, ar tās produkciju apgādāja ne tikai Dvinskas (tolaik jau Daugavpils), bet arī Rīgas iedzīvotājus, kā arī piegādāja produktus Latvijas armijai. 1940. gadā jaunās varas pārstāvji nacionalizēja Kurmeļovu uzņēmumu.

20. gadsimta trīsdesmitajos gados Judovkā bija viensēta Dubovka, šeit dzīvoja Galaktiona un viņa sievas Antoņinas Kurmeļovu lielā ģimene. Viņiem bija četri dēli – Dmitrijs, Timofejs, Nestors un Arkādijs. Šajā vecticībnieku ģimenē varēja būt vēl vairāk bērnu – divi bija miruši mazotnē. Ģimene bija ļoti strādīga. Saimniecība bija liela – vairāk nekā 50 hektāru zemes, kā arī dažādi lopi, par to visu vajadzēja apsaimniekot. Ģimenes galva nekāroja bagātību, viņš bija strādīgs un kārtīgs cilvēks, cienīja taisnīgumu, mācīja arī savus bērnus būt tādiem.

Galaktiona un Antoņinas Kurmeļovu ģimenē jaunākais dēls bija Arkādijs. Mācījās viņš krievu pamatskolā Jefremovkā (tagad Mirnija ciems ), 4.–7. klasē – Grīvas skolā un pēc tam Daugavpils 2. vidusskolā. Pēc vidusskolas iestājās Daugavpils Skolotāju institūtā, strādāja par skolotāju un augstāko izglītību ieguva, mācoties neklātienē, Pedagoģijas institūtā.

Arkādija Kurmeļova darba stāžs ir gandrīz 50 gadu, to lielākā daļa pavadīti 4. vidusskolā (tagad Centra vidusskola). Tieši šeit tālajā 1963. gadā viņš izveidoja pirmo klasi ar padziļinātu matemātikas ievirzi. Tādu klašu beidzējiem bija labas zināšanas un viņi sekmīgi iestājās augstskolās. Kurmeļova skola – tāds bija klases beidzēju augstākais novērtējums.

A. Kurmeļovs bija saviem skolēniem ne tikai skolotājs, bet arī draugs un bērnu dvēseļu audzinātājs. Viņa izlaiduma klases audzēkņi reiz viņam uzrakstīja: “Paldies, ka Jūs nerakāties mūsu dvēselēs, bet dvēseliski vienmēr bijāt ar mums!” A. Kurmeļovs pievērsa uzmanību ikvienam skolēnam un ar savas personības piemēru veicināja savu audzināmo attīstību. Matemātikas skolotājs, kurš pats savā laikā aktīvi nodarbojās ar sportu, iesaistīja sportā arī savus audzināmos – skolotājs bija sastopams kopā ar skolēniem gan sporta laukumā, gan pārgājienos un ekskursijās. Kā saka viņa audzināmie: “skolotājs iemācīja mums neatlaidību mācīties”, viņš lika domāt, meklēt risinājumus un arī atrast tos. A. Kurmeļovs bija piemērs saviem skolēniem, daudzi no viņiem izvēlējās matemātiku par galveno zinātni savā dzīvē.

Runājot par mīļotā skolotāja raksturu, daudzi audzēkņi min viņa pievilcīgumu, prasmi vienmēr rast kontaktu ar skolēniem, taktisku izturēšanos, uzsver skolotāja intelektu, smalko humora izjūtu, godīgumu un kārtīgumu. Viņš nekad neliekuļoja, atklāja skolēniem savu sirdi un zināšanas. Skolotājs mīlēja savu izvēlēto mācāmo zinību jomu. Mācību stundās viņa domās izpaudās stingra noteiktība un matemātisko formulu smalkums. Viņam bija laba dikcija, viegli izprotams tēmas izklāsts, akurāti bija viņa zīmējumi uz tāfeles. Tāds bija skolotājs Arkādijs Kurmeļovs.

Talantīgais skolotājs aizgāja no dzīves 2019. gada 6. janvārī. Taču pateicīgie Daugavpils iedzīvotāji atceras viņu. Par to liecina Arkādijam Kurmeļovam piešķirtais Goda daugavpilieša nosaukums, piemiņas plāksne pie skolas ēkas, kur viņš strādāja, un grāmata “Mīļotais mūsu skolotājs”, kura izdota 2022. gadā.

Valentīna Prudņikova

 

Ilustrācijas tēmai