Sākumlapa > Tēmas > Personas
Filips Šalajevs

Filips Šalajevs

Filips Šalajevs (1929. g. 26. novembrī Rietumu/Brjanskas apgabalā, Krievijas PFSR – 2008. g. 29. decembrī Rīgā, Latvijas Republikā) – mākslinieks animālists un portretists, naivās mākslas pārstāvis.

Filips Šalajevs, būdams pēc profesijas atslēdznieks instrumentālists, 32 gadu vecumā sācis nodarboties ar glezniecību rūpnīcas VEF Tēlotājmākslas tautas studijā. Pirmais viņa skolotājs – latviešu glezniecības meistars Uldis Zemzaris, kurš uzskata, ka Filipa Šalajeva māksla „atrodas šķirtnē starp naivistu un simboliski noskaņotu ekspresīvu reālistu, starp pašdarbnieku un vientuļu, bet neatlaidīgi un vērienīgi pilnveidojušos mākslinieku.” 1975. gadā Latvijas Dabas muzejā notikusi pirmā Filipa Šalajeva personālizstāde. Pēc tam gleznotāja personālizstādes notikušas ne tikai Rīgā, bet arī Maskavā, Amsterdamā, Berlīnē.

Mākslinieka gleznas atrodas Rīgas muzejos, ieskaitot Latvijas Nacionālo Mākslas muzeju, kā arī privātajās kolekcijās Latvijā un ārvalstīs.

 
Mākslinieks Uldis Zemzaris par Šalajevu un viņa gleznām:

“Viņš ir sava veida mākslas fanātiķis un stāda to augstāk par visu savā dzīvē. Nereti ar māksliniekiem notiek tā, ka viņi zaudē savu savdabīgumu, vēl tikai apgūstot profesiju. Filips nekad sevi nav zaudējis, bet tikai nostiprinājies, ejot savu ceļu. Viņa mākslai piemīt izteiksmīgs raksturīgums. Viņš ir dabas un dzīvnieku draugs. Jāņem vērā, ka viņš arī cilvēku uzskata... par tādu pašu dabas sastāvdaļu. Tādēļ savos zvēros viņš it kā ievieto cilvēka dvēseli, pirmām kartām – savējo. Mēs lūkojamies uz viņa vilku, lāci vai tīģeri, bet no tiem viņš pats uzlūko mūs, uzrunā mūs.
Žēl gan, ka viņš nav atzīts, bet varētu būt pasaulslavens mākslinieks.”

Mākslas zinātnieces Svetlanas Hajenko viedoklis:

"Šalajevs ir pavisam neparasts mākslinieks. Viņa parādīšanās sakrīt ar pasaulē trešo intereses vilni par naivo mākslu. Mākslinieki, kuri neievēro klasiskās tradīcijas, pievērsuši sev sabiedrības ievērību tikai 20. gadsimta sākumā. Tas bija pirmais vilnis. Pēc Otrā pasaules kara, 1950.-60. gados, kad visu pasauli bija pārņēmis abstrakcionisms, it kā pretojoties tam, pacēlās jauns naivās mākslas vilnis, jo tai piemita spēja nodibināt tiešu kontaktu ar skatītāju, kuram nevajadzēja zīlēt, kas tad ir viņa priekšā. Tajos laikos pirmoreiz sāka izdot plašas monogrāfijas par māksliniekiem naivistiem. Trešais vilnis vērojams pašreiz, un Filips Šalajevs mums ir viens no vecākajiem un spēcīgākajiem gleznotājiem šājā jomā."

Citēts pēc: Сергей Николаев. В Доме Черноголовых открылась выставка художника Филиппа Шалаева. «Час», 12.03.2007. / Sergejs Nikolajevs. Melngalvju Namā ir atvērusies mākslinieka Filipa Šalajeva izstāde. “Čas”, 2007.12. 03.

Aleksandrs Malnačs

Ilustrācijas tēmai