Sākumlapa > Tēmas > Personas
Dmitrijs Širins

Dmitrijs Širins

Dmitrijs Širins  (1932. g. 2. februārī Tbilisi,  Gruzijas PSR)  –  inženieris mehāniķis, ekonomikas zinātņu kandidāts, Rīgas Politehniskā institūta (kopš 1990. g. – Rīgas Tehniskā universitāte) docents.

Dmitrijs Širins ir dzimis kalpotāju ģimenē. Viņa tēvs bija grāmatvedis, bet māte – mājsaimniece. Pēc vecāku nāves Dmitriju pieņēma par audžudēlu mātes māsas ģimene. 1947. gadā pēc astotās klases viņš iestājās Tbilisi Aviācijas tehnikumā. Pēc tehnikuma viņš dienēja armijā, tur viņam piešķīra Gaisa kara spēku jaunākā tehniķa-leitnanta pakāpi. Armijā viņš dienēja deviņus gadus, 1960. gadā D. Širins pēc paša vēlēšanās aizgāja no dienesta un tā paša gada septembrī viņš sāka strādāt Jelgavas Mašīnbūves rūpnīcā. 1961. gadā viņš pārgāja darbā Jelgavas Lauksaimniecības mašīnu rūpnīcā, kur līdz 1964. gadam viņš strādāja par meistaru un vēlāk – par inženieri-konstruktoru.

Ieguvis labu  darba pieredzi  ražošanā, D. Širins iestājās  Rīgas Politehniskā institūta (RPI) neklātienes nodaļā. 1967. gadā viņš pabeidza Aparātu būvniecības un automatizācijas fakultāti, iegūdams automatizācijas inženiera-mehāniķa kvalifikāciju. 1964. gada augustā viņš pārcēlās no Jelgavas uz dzīvi Rīgā un sāka strādāt rūpnīcā VEF par trešās kategorijas inženieri-konstruktoru.
1967 gadā D. Širinu pieņēma darbā Rīgas Politehniskā institūta Inženierekonomikas fakultātes Ražošanas ekonomikas un organizācijas  katedrā par vecāko pasniedzēju. Strādādams Rīgas  Politehniskajā institūtā, viņš apguvis kvalifikācijas paaugstināšanas kursu arī Ļeņingradas Inženieru un ekonomikas institūtā.

1974. gadā Dmitrijs Širins aizstāvēja disertāciju un ieguva ekonomikas zinātņu kandidāta grādu. 1980. gadā viņam piešķīra docenta pakāpi. Strādājot RPI (RTU) Šīrins publicējis vairāk nekā 30 zinātniskus un metodiskus darbus, viņš bija kļuvis par kvalificētu pedagogu, viņš augstā zinātniskā un metodiskā līmenī vadīja nodarbības ar studentiem studiju kursos rūpniecības ekonomikā un uzņēmumu plānošanas un pārvaldes organizēšanā, vadījis studentu diplomdarbus un kursu darbus, vienlaikus veikdams zinātnisko pētniecību.

1994. gadā docents Dmitrijs Širins aizgāja no darba Rīgas Tehniskajā universitātē.

Sergejs Čuhins

Informācijas avoti:

RTU arhīvs.

Augstākās tehniskās izglītības vēsture Latvijā. 5.daļa. – Rīga: RTU Izdevniecība, 2017., 505.lpp.