Sākumlapa > Tēmas > Personas
Kirils Soklakovs

Kirils Soklakovs

Kirils Soklakovs (1983. g. 5. februārī Rīgā, Latvijas PSR) – Rīgas novadpētnieks, pedagogs un publicists.

Kirils Soklakovs ir absolvējis J.G. Herdera Rīgas vidusskolu, pēc tam viņš 5 gadus studējis Rēgensburgas Universitātē (Vācija).

K. Soklakovs ir ģermānistikas un pedagoģikas maģistrs. No 2006. gada viņš pasniedz vācu valodu J. G. Herdera Rīgas Grīziņkalna vidusskolā.

Vēl mācoties skolā, Kirils apmeklējis Olgas Dorofejevas skolēnu-gidu sagatavošanas kursus, kopš tiem laikiem viņu nopietni sākusi interesēt Rīgas un Baltijas vēsture. Dažus gadus viņš strādājis par gidu  Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Kirils Soklakovs ir daudzu novadpētniecisku rakstu autors, kuri publicēti gan elektroniskajos masu medijos, gan Latvijas un aizrobežu preses izdevumos. Kā līdzautors kopā ar Svetlanu Belševicu viņš ir laidis klajā dažus materiālus par Krievijas Federācijas Kaļiņingradas apgabala (agrāk - Vācijas reģions, kas saukts par Austrumprūsiju; no 1946. g. 7. aprīļa līdz 1946. g. 4. jūlijam – Kēnigsbergas apgabals KPFSR sastāvā) Sovetskas pilsētas (agrāk, līdz 1946. g. - Tilzīte) vēsturi.

Kopīgi ar vēsturnieku un filologu Vladu Bogovu Kirils Soklakovs ir strādājis pie izstāžu “Daudztēlu Rīga” («Многоликая Рига») (2010. g.) un “Krievu kultūras dienas Latvijā” («Дни русской культуры в Латвии») (2011. g.) ekspozīciju veidošanas.

Tāpat kā līdzautors kopā ar Vladu Bogovu viņš ir izlaidis vēsturisku apcerējumu krājumus “Daudztēlu Rīga” («Многоликая Рига») (2010. g.) un  “Pirmoreiz Rīgā” («Впервые в Риге») (2013. g.).

2017. gadā ar Rīgas domes lēmumu Kirils Soklakovs kopā ar citiem 15 pedagogiem ticis apbalvots ar balvu “Zelta pildspalva” par ieguldījumu skolēnu izglītošanā un audzināšanā.

2022. gadā Kirils Soklakovs kļuva par Latvijā pirmo vācu valodas skolotāju, kurš saņēma Ekselences balvu.

Kirilam Soklakovam ir savas mājas lapas internetā: https://rigenser.wordpress.com/

https://dzen.ru/id/5cbdb82d88da1e00b5608699s