Sākumlapa > Tēmas > Personas
Genādijs Cvetkovs

Genādijs Cvetkovs

Genādijs Cvetkovs (1935. g. 25. janvārī Kaļiņinas apgabalā, Krievijas PFSR – 2011. g. 6. decembrī Baldones novadā, Latvijas Republikā) – inženierzinātņu doktors (Dr. sc. ing.), Rīgas Tehniskās universitātes docents.

Genādijs Cvetkovs dzimis Kaļiņinas apgabala (patlaban Tveras apgabals) Piļevas sādžā zemnieku ģimenē. No 1941. līdz 1951. gadam Cvetkovs mācījās vidusskolā. 1952. gadā iestājās Ļeņingradas Politehniskajā institūtā. 1958. gadā augstskolu beidza, saņemot diplomu par specialitātes „Automātiskie, telemehāņiskie un elektromērinstrumenti un iekārtas” apgūšanu un tika norīkots darbā uz Rīgas Autoelektroaparātu rūpnīcu. No 1958. gada maija līdz 1960. gada septembrim Cvetkovs bija montāžas ceha meistars, pēc tam Galvenā konstruktora daļas inženieris-konstruktors Galvenā konstruktora nodaļā.

1960. gadā Cvetkovu pieņēma darbā Rīgas Politehniskajā institūtā (RPI, kopš 1990. gada – Rīgas Tehniskā universitāte) par vecāko laborantu Automātikas un skaitļošanas tehnikas fakultātes Elektromodelēšanas problēmu laboratorijā. Nākošajā gadā Cvetkovs jau bija Vispārīgās elektrotehnikas katedras jaunākais zinātniskais līdzstrādnieks un stundu pasniedzējs. 

1965. gadā G. Cvetkovs iestājās RPI klātienes aspirantūrā, ko pabeidzis, saņēma piedāvājumu strādāt RPI Skaitļošanas centrā par vecāko inženieri. 1968. gadā viņš kļuva par Skaitļošanas centra nodaļas vadītāju, kā arī par Skaitļošanas tehnikas katedras vecāko pasniedzēju. 1969. gadā Cvetkovs sekmīgi aizstāvēja disertāciju tehnisko zinātņu kandidāta grāda iegūšanai. 1975. gadā viņu ievēlēja par docentu.

1993. gadā docenta Cvetkova disertācija tika nostrificēta un tas autoram piešķira inženierzinātņu doktora grādu (Dr. sc. ing.).

1995. gadā Cvetkovs aizgāja pensijā, taču turpināja strādāt uz pusslodzi. Savas darba gaitas Rīgas Tehniskajā universitātē viņš beidza 1999. gadā.

Genādijs Cvetkovs nomira 2011. gada 6. decembrī

Sergejs Čuhins

Informācijas avoti:

RTU arhīvs.

Augstākās tehniskās izglītības vēsture Latvijā. 5. daļa. – Rīga: RTU izdevniecība, 2017., 428. lpp.