Sākumlapa > Tēmas > Personas
Aleksejs Naumovs

Aleksejs Naumovs

Aleksejs Naumovs (1955. g. 10. janvārī Rīgā, Latvijas PSR) – krievu izcelsmes Latvijas gleznotājs ainavists, Latvijas Mākslas akadēmijas rektors no 2007. līdz 2017. gadam. Gleznotājs ir plenēra meistars, kurš daudzus savus mākslas darbus radījis “a la prima”. Mākslas virziens – fovisms.

Aleksejs Naumovs ir dzimis 1955. gada 10. janvārī Rīgā, vecticībnieku ģimenē. Kā zināms, krievi-vecticībnieki ir pārcēlušies dzīvot uz Latvijas teritoriju jau 17. gadsimtā. Zēns zīmēšanas spējas pārņēmis no sava tēva, un 1968. gadā vecāki atdevuši dēlu mācīties Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas skolā, kuru viņš absolvējis 1974. gadā. Pēc tam Aleksejs iestājās Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Monumentālās glezniecības nodaļā, kur viņš studēja no 1974. līdz 1980. gadam izcilā latviešu gleznotāja, LMA rektora profesora Induļa Zariņa (1929-1997) vadībā.

Pēc LMA absolvēšanas A. Naumovs pēc sadalījuma ticis norīkots strādāt par zīmēšanas skolotāju Carnikavas ciemata vidusskolā, kur viņš nostrādājis 6 gadus. Skolotāja darbs deva viņam atbrīvojumu no obligātā dienesta Padomju armijā. Līdztekus tam, no 1980. līdz 1983. gadam viņš mācījās latviešu gleznotāja marīnista Eduarda Kalniņa (1904-1988) darbnīcā.

Alekseja Naumova pirmais patstāvīgais mākslas darbs bija monumentāli dekoratīvais gleznojums Rīgas 5. medicīnas skolas zālē, kompleksa “Gaiļezers” teritorijā, un skices logu vitrāžām, kas veidotas kopā ar kursabiedri latviešu gleznotāju Ilzi Avotiņu (1952.g.).

1980. gados mākslinieks saņēmis pasūtījumu monumentālajam gleznojumam “Līgo. Dziesmu svētki”, kas tika veidots enkaustikas tehnikā Jūrmalas sanatorijā “Latvija”.

1987.–1988. gadā Latvijas PSR Mākslinieku savienības līnijā, saņemot Francijas valdības atbalstu un stipendiju, Aleksejs Naumovs stažējās Sorbonnas Mākslas augstskolā un Parīzes Daiļo mākslu skolā (Francijā). Sorbonnā viņš pilnveidojās monumentālajā un fresku glezniecībā, mākslinieciskās mozaīkas un vitrāžas tehnikā, sgrafito tehnikā un pēc tam arī pasniedza šajā mācību iestādē kā jaunais speciālists.

1992. gadā A. Naumovs ieguvis maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijā un sāka pasniegt Alma mater: iesākumā – no 1992. gada kā docents, pēc tam – no 1994. gada būdams LMA profesors. 1997. gadā gleznotājs kļuva par Latvijas Mākslas akadēmijas prorektoru, un no 2007. gada – divu piecgažu pilnvaru termiņa laikā – viņš ieņēmis LMA rektora amatu.

Ar Alekseja Naumova darbību LMA priekšgalā ir saistīta šīs Akadēmijas starptautiskā atzīšana, nodibinot partnerattiecības ar 150 mācību iestādēm ārvalstīs un ik gadu nosūtot Erasmus programmas ietvaros studēt uz ārzemēm un uzņemot pie sevis pa 40 studentiem. 2012. gadā LMA ar Eiropas fondu finansējuma palīdzību ieguvusi savā rīcībā jaunu korpusu, par kuru tika pārveidota vecā garāža, kas atradusies vēsturiskās ēkas pagalmā Kalpaka bulvārī. Rīgas domes Īpašuma departaments ir uzsācis Akadēmijas Tēlniecības katedrai un Metāla konstrukciju dizaina katedrai piešķirtās ēkas Avotu ielā rekonstrukciju.

A. Naumovs piesaistījis sadarbībai pazīstamos Latvijas mecenātus Ināru un Borisu Teterevus, kuri piešķīra stipendijas talantīgiem studentiem, grantus studijām ārzemēs un izstāžu katalogu izdošanai.

Aleksejs Naumovs ir izcils ainavists un plenērists mūsdienu Latvijas tēlotājmākslā. Viņa glezniecības manieri raksturo dinamisms, līniju virtuozitāte, spilgts, bet smalki niansēts kolorīts. Ainava kā glezniecības žanrs saista mākslinieku jau vairāk nekā trīsdesmit gadus, viņš aktīvi darbojas šajā žanrā gan Latvijā, gan ārvalstīs – Francijā, Itālijā, Amerikas Savienotajās Valstīs.

Gleznotāja atainotajās pilsētainavās primārs ir tas, kas izsaucis impulsu – sarkans saulriets Parīzē, tirkīza Vidusjūra Francijas dienvidos, senatnīgās etrusku vāzes Itālijā vai izteiksmīgs debesu atspīdums dīķī Vecpiebalgā. Bieži tiek gleznota Itālijas pilsētu arhitektūra. Mākslinieka daiļdarbos ir vērojama absolūta tēla formālā un sižetiskā vienotība, garīgā un pasaulīgā sintēze.

Pašreiz A. Naumovs turpina pasniegt Latvijas Mākslas akadēmijā. Viņš iestājas par muzeju finansējuma palielināšanu, lai tie varētu pirkt mūsdienu mākslinieku gleznas.

Aleksejs Naumovs ir precējies ar mākslinieci Anitu Paegli – viņa ir grāmatu ilustratore, Starptautiskās Bērnu literatūras padomes locekle.

IZSTĀDES

Izstādēs gleznotājs Aleksejs Naumovs sācis piedalīties no 1977. gada, kopš tā laika viņa mākslas darbi pastāvīgi eksponēti LMA studentu un jauno mākslinieku vernisāžās Latvijā, kā arī savulaik dažās bijušās PSRS republikās. Gleznotājs piedalījies grupu izstādēs Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Zviedrijā, Vācijā, Dānijā, Itālijā, Krievijā, ASV un citās valstīs. Savas radošās karjeras laikā mākslinieks pats piedalījies un bijis vairāk nekā 60 izstāžu organizators.

Pirmā A. Naumova personālizstāde notikusi 1982. gadā Rietumberlīnē, bet 20. gadsimta 80. gadu beigās arī Ņūkāslā (Lielbritānija), Parīzē un Rīgā. Vēlāk viņa personālizstādes regulāri notikušas gan Latvijā, gan ārvalstīs: Vācijā, Lielbritānijā, Dānijā, Itālijā, Nīderlandē un citur.

Mākslinieka darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā, Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, “Swedbank” Mūsdienu mākslas kolekcijā, SEB bankas mākslas kolekcijā (Rīgā), “Ventspils Nafta” kolekcijā (Ventspilī), Maskavas Tretjakova galerijā un Mākslas Fondā (KF) un Alkāmo pilsētas muzeja (Sicīlija) kolekcijā.

Aleksejs Naumovs uzskata, ka mūsdienu māksliniekam, lai gūtu panākumus, ir patstāvīgi jāattīsta sava karjera – jānodarbojas ar pašmenedžmentu, rīkojot ne tikai izstādes, bet arī lekcijas, tikšanās, izglītojošus pasākumus publikai, to audzinot. Kā Latvijas Mākslas akadēmijas rektors viņš kļuvis par sadarbības un izstāžu projektu organizatoru Itālijā, Francijā, Spānijā, Grieķijā, Vācijā, Austrijā, Nīderlandē, Japānā, Krievijā un ASV.

PĒDĒJO LAIKU VERNISĀŽAS

2018. gada martā – Alekseja Naumova daiļrades retrospektīvā izstāde Latvijas Mākslas akadēmijā “Nebeidzamā Ainava”.

2018. gada martā un aprīlī – Latvijas 100 gadu jubileju sagaidot, Vācijas pilsētas Gīterslohas (Ziemeļreina-Vestfālene) Mākslinieku savienība rīkoja A. Naumova un Latvijas Mākslas akadēmijas studentu mākslas darbu izstādi “Kunstademie Lettland”.

2024. gada janvārī – Izstāde “Uzgleznotā arhitektūra” Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina un arhitektūras institūtā, kur tika eksponēti 2023. gada mākslas darbi, kas gleznoti Parīzē, Ņujorkā, Burano,Venēcijā, Sicīlijā.

APBALVOJUMI

2004. gadā – Ordine al Merito della Repubblica Italiana (Itālija);

2009. gadā – Latvijas Republikas Atzinības Krusts;

2016. gadā – Ordre des Arts et des Lettres (Francija).

 

Tekstu sagatavojusi Ludmila Pribiļska

Papildināts tulkojums no krievu valodas

 

2024 .g.

Informācijas avots:

https://arterritory.com/lv/vizuala_maksla/intervijas/21366-atpakal_pie_patiesam_jutam

Ilustrācijas tēmai