Sākumlapa > Tēmas > Personas
Igors Šuvajevs

Igors Šuvajevs

Igors Šuvajevs (1963. g. 7. aprīlī Priekulē, Latvijas PSR – 2024. g. 12. aprīlī Rīgā, Latvijas Republikā) – filozofs, LU profesors, LZA īstenais loceklis, zinātnieks, kas ieguvis plašu atpazīstamību Eiropā.

Igors Šuvajevs ir dzimis 1963. gada 7. aprīlī Priekulē, latviešu-krievu ģimenē. 1981. gadā viņš sācis studēt filozofiju Latvijas Valsts universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē. 1986. gadā pirms universitātes diploma saņemšanas I. Šuvajevs sāka strādāt Latvijas Zinātņu akadēmijas Filozofijas un tiesību institūtā (1991. gadā institūts mainījis savas darbības profilu un tika pārdēvēts par Filozofijas un socioloģijas institūtu, FSI – tulk. piez.). 1995. gadā Igors Šuvajevs aizstāvējis doktora disertāciju. 1998. gadā viņš kļuva par LU FSI vadošo zinātnisko pētnieku.

2000. gadā Igors Šuvajevs kļuva par Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekli. 2006. gadā viņš tika ievēlēts par Latvijas Universitātes profesoru. 2017. gadā Igors Šuvajevs ievēlēts par Latvijas Zinātņu akadēmijas īsteno locekli.

Igors Šuvajevs lasījis lekciju kursu Latvijas Universitātē, Prāgas Kārļa universitātē (čehu: Univerzita Karlova; latīņu: Universitas Carolina). Līdztekus tam viņš lasījis lekcijas Ventspils Augstskolā, Latvijas Mākslas akadēmijā u.c.

Viņa zinātnisko un pētniecisko interešu loks bija plašs un aptvēris filozofijas vēsturi, dzīvesmākslas filozofiju un ētiku, psihoanalīzi un šīs zinātnes virziena vēsturi Latvijā un citas nozīmīgas problēmas.

Kā zinātnieks Igors Šuvajevs bija ļoti ražīgs. Viņš ir publicējis 16 monogrāfijas, sastādījis, tulkojis un komentējis vairāk par 50 grāmatām. Profesors Šuvajevs brīvi pārvaldīja vairākas valodas un latviešu valodā tulkojis tādu slavenu filozofu darbus kā, piemēram, Imanuels Kants, Artūrs Šopenhauers, Frīdrihs Nīče, Karls Teodors Jasperss, Alfrēds Šmids, kā arī publicējis komentārus tādiem psihoanalīzes klasiķu darbiem, kā Zigmunds Freids, Karls Gustavs Jungs un Alfrēds Ādlers.

Igors Šuvajevs uzturējis kontaktus ar filozofiem no vairākām Eiropas valstīm. Viņš tika apbalvots ar diviem starptautiskiem apbalvojumiem, piemēram, 2001. gadā apbalvots ar Eiropas Zinātņu un mākslu akadēmijas balvu "Felix", 2015. gadā – ar Austrijas Goda krustu zinātnē un mākslā.

Pēc filozofa pāragrās nāves Igora Šuvajeva kolēģe Filozofijas un socioloģijas institūta direktore Maija Kūle nosauca viņu par izcilu personību.

Igora Šuvajeva dēls – Andris Šuvajevs ir Latvijas 14. Saeimas deputāts.

Igors Šuvajevs ir miris 2024. gada 12. aprīlī.