Sākumlapa > Tēmas > Personas
Oļegs Znaroks

Oļegs Znaroks

Oļegs Znaroks (1963. g. 2. janvārī, Krievijā, Čeļabinskas apgabala Ustjkatāvā, Kievijas PFSR) – bijušais Latvijas hokejists un pasaulē pazīstams treneris.

Kopš bērnības gadiem Oļegs aizrāvās ar hokeju. Iesākumā viņš spēlējis Čeļabinskas hokeja klubā «Traktor».

1983. gadā Oļegs Znaroks pārgājis uz Rīgas “Dinamo”. Tieši Latvijā arī bija visspilgtāk uzplaucis viņa hokejista talants. Jau 20. gadsimta 80. gadu vidū Znaroks kļuva  par vienu no Rīgas komandas līderiem.  

Kā hokejists viņš allaž bija spraudis sev mērķi bez kompromisiem cīnīties par uzvaru. Nereti tieši viņš glāba komandu spēles izšķirošajos brīžos. Hokeja līdzjutēju cieņu Oļegs Znaroks bija iemantojis tieši, pateicoties savam izcilajam gribasspēkam.   

1990. un 1991. gadā Oļegs Znaroks spēlēja PSRS hokeja izlases komandā.  Pēc tam viņš kļuva par vienu no Latvijas hokeja izlases komandas līderiem.  

1992. gadā O. Znaroks bija atstājis Rīgas kluba komandu un sāka spēlēt Vācijas čempionātā. Tur, līdz hokejista karjeras beigām 2002. gadā, viņš bija spēlējis  par dažādiem vācu hokeja klubiem.

Pēc tam kādu laiku Oļegs Znaroks bija strādājis par Latvijas junioru izlases treneri un galvenās Latvijas hokeja izlases komandas trenera palīgu.

No 2006. līdz 2011. gadam Oļegs Znaroks jau pats bija vadījis Latvijas izlases komandu. Nepieciešams atzīmēt, ka šajos laikos lielākā daļa 80. gadu hokejistu jau bija pabeigusi uzstāties, un izlases komandu nācās sastādīt no jaunās hokejistu paaudzes pārstāvjiem. Par O. Znaroka nopelnu kļuva tas, ka Latvijas galvenās hokeja komandas spēles līmeni izdevās saglabāt iepriekšējā līmenī. Latvijas hokeja komanda joprojām uzstājas pasaules visspēcīgāko izlases komandu vidū.

No 2008. līdz 2010. gadam O. Znaroks bija Krievijas kluba HK MVD galvenais treneris. Pēc 2009./2010. gada sezonas rezultātiem, viņš tika atzīts par Kontinentālās Hokeja līgas labāko treneri.

Kopš 2010. gada O. Znaroks ir Maskavas “Dinamo” hokeja kluba galvenais treneris.

2014. gada 26. martā viņš tika iecelts par Krievijas hokeja izlases komandas  galveno treneri.

2014. gada 25. maijā, Oļega Znaroka vadīta, Krievijas izlases komanda vinnēja pasaules čempionātā Minskā.

2015. gada maijā Krievijas izlases komanda, Oļega Znaroka vadīta,   pasaules čempionātā Prāgā ieņēma otro vietu (Kanādas izlases komanda šajā pasaules čempionātā ieguva pirmo vietu).   

2016. gadā Maskavā Krievijas izlases komanda Znaroka vadībā ieņēma trešo vietu pasaules čempionātā.

2016. gada maijā Oļegs Znaroks kļuva arī par Sanktpēterburgas “SKA” hokeja kluba treneri.

2018. gada 25. februārī,  Ziemas Olimpiskajās spēlēs Phjončhanā, olimpisko atlētu no Krievijas hokeja komanda, kuru vadījis treneris Oļegs Znaroks, izcīnīja olimpisko zeltu.

Pēc Phjončhanas Ziemas Olimpiskajām spēlēm Oļegs Znaroks atstājis Krievijas izlases galvenā trenera amatu, kā arī Sanktpēterburgas hokeja kluba "SKA" galvenā trenera amatu. 

2019. gada pavasarī Oļegs Znaroks pieņēmis piedāvājumu kļūt par Maskavas "Spartaka" galveno treneri. Par viņa palīgu kļuva bijušais Latvijas hokejists Harijs Vītoliņš. 2021. gadā līgums tika lauzts. Kopš 2022. gada aprīļa viņš ir "Ak-Bars" komandas (Kazaņa) galvenais treneris.

Sergejs Coja

 

Владимир Иванов. «Знарок заслужил сборную России»

Владимир Иванов. Динамовская весна

Ilustrācijas tēmai