Sākumlapa > Tēmas > Personas
Genādijs Paršins

Genādijs Paršins

Genādijs Paršins (1939. g. 29. maijā Alma-Atā/Almati, Kazahstānas PSR) – Latvijas volejbola izlases un PSRS volejbola izlases treneris.

Nākamais slavenais volejbola treneris Genādijs Paršins ir dzimis 1939. gada 29. maijā Alma-Atā/ Almati (Kazahstāna). Vēl studējot Kazahstānas Fiziskās kultūras institūtā, viņš ne tikai spēlējis Kazahstānas jauniešu volejbola izlases labā, bet arī nodarbojās ar trenera darbību.

20. gadsimta 60. gados G. Paršins bija Kazahstānas jauniešu volejbola izlases treneris, daži viņa audzēkņi vēlāk uzvarēja Padomju Savienības (PSRS) čempionātā un Eiropas Čempionu kausā.

1969. gadā Genādijs Paršins kļuva par Rīgas volejbola komandas “Radiotehniķis” treneri. Tieši ar viņa trenera darbu Latvijā ir saistīti Latvijas vīriešu volejbola lielākie panākumi. 1983./1984. gada sezonā Rīgas “Radiotehniķis” kļuva par PSRS čempionu; G. Paršina vadībā šī komanda vairākkārt kļuva par PSRS vicečempioni.

Genādijs Paršins bija arī Latvijas PSR volejbola izlases treneris. 1983. gadā par sensāciju kļuva Paršina vadītās Latvijas izlases uzvara PSRS tautu Spartakiādē.

No 1978. līdz 1981. gadam G. Paršins apvienojis trenera darbu Rīgas volejbola komandā “Radiotehniķis” ar trenera darbu PSRS jauniešu izlasē. 1981. gadā viņa vadībā PSRS jauniešu volejbola izlase kļuva par pasaules čempioni.

No 1986. līdz 1989. gadam G. Paršins bija gan Rīgas komandas “Radiotehniķis”, gan PSRS izlases treneris. Viņa vadībā PSRS volejbola izlase uzvarējusi 1986. gadā Labās Gribas spēlēs (komercsacensības, kas ir alternatīvas Olimpiskajām spēlēm); 1987. gadā uzvarējusi Eiropas čempionātā, bet 1988. gadā kļuvusi par Olimpisko spēļu vicečempioni. 1986. gadā G. Paršina vadītā PSRS izlase kļuva par Pasaules volejbola čempionāta vicečempioni.

1992. gadā, pēc PSRS sabrukuma, Genādijs Paršins aizbraucis no Latvijas Republikas uz Turciju. 1997. gadā Turcijas volejbola klubs “Netaš”, kuru trenēja Paršins, kļuva par Turcijas čempionu un iekļuva Eiropas Konfederācijas kausa finālā. Toreiz Paršins tika atzīts par Turcijas labāko ārzemju treneri. Vēlāk volejbola klubs “Netaš” vēl divas reizes kļuva par Turcijas čempionu.

1999.-2006. gadā volejbola treneris Genādijs Paršins kopā ar bijušo Rīgas volejbola komandas “Radiotehniķis” spēlētāju Oļegu Antropovu trenēja Japānas klubu “Džei-Ti” no Hirosimas. Bijušo rīdzinieku vadībā šis volejbola klubs vairākkārt bija kļuvis par Japānas vicečempionu un Imperatora Kausa ieguvēju.

Kad Genādijam Paršinam jau bija apritējuši 69 gadi, viņš strādāja par Kazahstānas volejbola izlases treneri. 2014. –2017. gadā viņš strādāja par Kazahstānas junioru, jauniešu un pieaugušo izlašu treneri-koordinatoru un par šīs valsts volejbola izlases bāzes komandas - “Almati” kluba treneri-koordinatoru.

 

Tekstu sagatavojis Aleksandrs Gurins