Sākumlapa > Tēmas > Personas
Nikolajs Jakobi

Nikolajs Jakobi

Nikolajs Jakobi (1901. g. 22. novembrī Sanktpēterburgā, Krievijas impērijā – 1947. g. Hamburgā, Vācijas okupācijas Lielbritānijas zonā) – žurnālists un tulkotājs, jurista, sabiedriskā darbinieka un publicista Pjotra Jakobi vecākais dēls.

Nikolajs Jakobi bija pazīstams kā laikrakstu  “Сегодня”,  “Сегодня вечером” un jo īpaši  žurnāla  “Для Вас” publikāciju autors. Lielāku atpazīstamību starp viņa darbiem ieguvusi grāmata “Марна. Трагическое крушение германского наступления на Париж в августе–сентябре 1914 года”.  Parasti Nikolajs Jakobi parakstīja savas publikācijas ar pseidonīmu N. Jakovļevs.

N. Jakobi grāmatas vāku zīmējis viņa brālis Mavrikijs (1906–1938), kurš bija beidzis Latvijas Mākslas akadēmiju un bija ne tikai talantīgs zīmētājs, bet  arī ļoti muzikāls, vienmēr  bija sabiedrisks, viņu mīlēja un cienīja daudzi cilvēki, kas viņu pazina. Viņš traģiski gāja bojā, noslīkdams Daugavā izbrauciena laikā ar motorlaivu.

Nikolajs Jakobi apprecējās ar Veru Vēgeri. Viņu laulībā piedzima dēls Nikolajs Jakobi (1928. g. 15. septembrī  Rīgā – 2001. g. 18. janvārī Rīgā). Savu dzīvi viņš veltīja skolēnu higiēnas  jautājumiem (konkrēti, mugurkaula terapijai).

Taču Nikolaja Jakobi sarežģītā rakstura dēļ laulība drīz vien izjuka.

1939. gadā Nikolajs Jakobi repatriējās uz Vāciju, kur viņam nācās dienēt  Vērmahtā par tulku.

Nikolajs Jakobi nomira 1947. gadā Hamburgā (Vācijā).

Informācijas vots:

Людмила Флам. Правовед П.Н. Якоби и его семья. Воспоминания. – Москва: Русский путь, 2014.