Sākumlapa > Tēmas > Personas
Deniss Mickevičs

Deniss Mickevičs

Deniss Mickevičs (1929. g. 10. martā Baldonē, Latvijas Republikā) – PhD slāvu valodās un literatūrā.  Vadā Jeilas Universitātes Krievu Kori.

Deniss Mickevičs dzimis Baldonē pie Rīgas, tā saucamajā «Baltajā pilī», kurai apkārt bija parks. Šī māja kā mantojums piederēja viņa tēvam  Nikolajam Mickevičam. Denisa mātes Jekaterinas pirmslaulības uzvārds bija Jakobī. Deniss auga muzikālā ģimenē, kopš agrīna vecuma sāka spēlēt ģitāru un mācīties klavierspēli. Pirmos divus skolas gadus viņš mācījās mājās. Deviņu gadu vecumā Deniss iestājās Rīgas 13. krievu pamatskolā. Viņš dziedāja Rīgas pareizticīgo katedrāles bērnu korī.

Pēc Molotova-Ribentropa pakta parakstīšanas Deniss kopā ar ģimeni aizceļoja uz vāciešu okupēto Poliju. Otrā Pasaules kara beigas Mickēviču ģimene sagaidīja Austrijā, Paršas bēgļu nometnē. Austrijā Deniss absolvēja krievu ģimnāziju un bija baznīcas kora reģenta palīgs. Pēc tam viņš iestājās Zalcburgas mūzikas skolā «Mocarteum», kur mācījās klavierspēli. 

1952. gadā Deniss Mickevičs kopā ar vecākiem aizceļoja uz ASV un pēc kāda laika iestājās  Jēlas Universitātes Mūzikas skolā Ņuheivenas pilsētā (Konektikutas štats).  Universitātes krievu klubā viņš organizēja studentu kori, kas tika nosaukts Jeilas Universitātes Krievu Koris. Pēc kāda laika koris pārtapa par lielu muzikālo ansambli, kas D. Mickeviča vadībā uzstājās ne tikai ASV, bet arī PSRS un Rietumeiropā, un ieguva balvas starptautiskajos dziedātāju konkursos. 

Denisam Mickevičam ir Jeilas Universitātes bakalaura grāds mūzikā un doktora grāds slāvu valodās un literatūrā. Denisa Mickeviča pedagoģiskā darbība noritēja Konektikutas štata koledžā, Mičiganas štata universitātē, Emorijas un Djūka Universitātēs. Pēdējās divās universitātēs viņš ieņēma krievu valodas un literatūras nodaļas vadītāja amatu. D. Mickevičs bija veicis veselu virkni pētījumu, kas attiecas uz krievu dzejas „Sudraba laikmetu”, tostarp, viņa pētījumi tika veltīti izcilam krievu dzejniekam simbolistam Vjačeslavam Ivanovam, kura dzejoļu tekstus viņš izmantoja, komponēdams savus  muzikālos darbus. 

Tomēr Denisa Mickeviča saikne ar viņa dibināto kori netika pārrauta. Tā, 2003. gadā, sakarā ar Jēlas Universitātes Krievu Kora 50. gadadienu, viņš diriģēja koncertā, kurā piedalījās 160 cilvēku – bijušie Jēlas Universitātes dažādu izlaidumu studenti. Bet arī tā nebūt nebija pēdējā kora uzstāšanās reize.

Deniss Mickevičs dzīvo Ziemeļkarolīnas štata pilsētā Čapelhillā un Djūka Universitātē turpina lasīt lekcijas, kas veltītas krievu literatūrai. 

Ludmila Flama

Video – Jeila Universitātes krievu koris


Ilustrācijas tēmai