Sākumlapa > Tēmas > Personas
Leonīds Tambijevs

Leonīds Tambijevs

Leonīds Tambijevs (1970. g. 26. septembrī Rīgā, Latvijas PSR) – Latvijas hokejists,  spēlēja uzbrucēja pozīcijā, treneris.

Hokejista karjeru Leonīds Tambijevs sāka 1987. gadā komandā “Latvijas bērzs”, kas piedalījās Latvijas čempionātā. 1988.–1989. gadā spēlēja Padomju Savienības čempionāta trešajā divizionā, pārstāvot Augstākās sporta meistarības republikāniskās skolas komandu, kas bija Rīgas “Dinamo” rezerves komanda. 1989. gadā viņš pirmo reizi piedalījās Padomju Savienības čempionāta augstākajā līgā, spēlējot Armijas sporta kluba (Ļeņingrada) komandā. Šajā komandā viņš spēlēja līdz 1991. gadam, pēc tam atgriezās Latvijā. No 1991. līdz 1992. gadam spēlēja komandā “Rīgas stars”, 1992.–1995. gadā – komandā “Pārdaugava”.

L. Tambijevs ir spēlējis dažādās komandās Dānijā, Somijā, Vācijā, Šveicē un Krievijā. Viņš ir uzstājies tādos plaši pazīstamos hokeja klubos kā “Tampere” (Somija)  un Krievijas “Torpedo” (Ņižņijnovgoroda) un “Amur” (Habarovska).

No 1993. līdz 2007. gadam L. Tambijevs starptautiskajās sacensībās vienmēr pārstāvēja Latvijas izlases hokeja komandu. Divas reizes – 2002. un 2006. gadā – viņš ir piedalījies Olimpiskajās spēlēs un vienpadsmit reizes – pasaules čempionātā. Starp Latvijas hokejistiem viņš ir sasniedzis rekordu, piedaloties Latvijas izlases komandas spēlēs vairāk nekā 200 reižu, un arī  rezultativitātes ziņā viņš ir rekordists – 66 reizes iesitis ripu pretinieka vārtos.

Noslēdzot hokejista karjeru, L. Tambijevs sāka strādāt par treneri: vairākas sezonas strādāja Jaunatnes hokeja līgas klubā “Rīga”, kopš 2012. gada vadīja Latvijas jaunatnes izlases komandu. 2014. gadā L. Tambijevam tika izteikts priekšlikums kļūt par Kazahstānas kluba “Sariarka” treneri, taču viņš izvēlējās darbu Sanktpēterburgā. Kopš 2018. gada L. Tambijevs ir “Sariarka” galvenais treneris, kopš 2020. gada – Novokuzņeckas kluba “Metalurgs” (Kemerovas apgabalā, Krievijas  Federācijā) galvenais treneris.

2021. gadā Leonīds Tambijevs atgriezās  hokeju klubbā “Sariarka” (Karaganda, Kazashstāna).

Sergejs Coja