Sākumlapa > Tēmas > Personas
Jevgeņijs Pugins

Jevgeņijs Pugins

Jevgeņijs Pugins (1955. g. 12. jūlijā Rīgā, Latvijas PSR) – fotomākslinieks.

Jevgeņijs Pugins ir absolvējis Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultāti.  Fotomākslai viņš sācis pievērsties 1970. gados, apgūstot šā amata pamatus patstāvīgi, kā arī apmeklēdams fotoklubus “VEF” un “Rīga”.

Pakāpeniski šī aizraušanās pārtapa par pamatprofesiju. Pirmās Jevgeņija Pugina fotogrāfijas tika publicētas laikrakstā “Rīgas Balss” jau tad, kad viņš mācījās vidusskolā.  

Kopš 1977. gada Jevgeņijs Pugins kā ārštata fotokorespondents strādājis laikrakstos “Sovetsjkaja Molodjož / Padomju Jaunatne”, “Latvijskij morjak” (Latvijas jūrnieks) un “Jūrmala”, kā arī aģentūrā Latinform. Fotomākslas meistarību viņš apguvis pie izciliem fotomeistariem – Jurija Ikoņņikova un Jurija Žitluhina.

1982. un 1983. gadā J. Pugins kļuvis par laikraksta “Jūrmala” fotokonkursa laureātu; 1988. gadā viņš uzvarējis laikraksta “Latvijskij morjak” fotokonkursā; 1985. gadā viņš uzvarējis Maskavas Jaunatnes un studentu  festivāla sagatavošanas Latvijas orgkomitejas rīkotajā fotokonkursā un piedalījās izstādē, kas tika veltīta šim forumam.

1983.-1988. gados Jevgeņijs Pugins, strādājot par fotokorespondentu Preses Aģentūras “Novosti” Latvijas nodaļā, līdztekus tam, bija nodarbojies ar mākslas fotogrāfiju, tostarp,  pievērsies jūras ainavām.  

Ilgus gadus Pugins draudzējās ar tādiem pazīstamiem Latvijas māksliniekiem, kā Eduards Kalniņš, Aleksandrs Zviedris, Staņislavs Kreics, Nikolajs Karagodins un Aleksejs Fjodorovs. Viņu padomi palīdzējuši fotomāksliniekam pilnveidot savu profesionālo meistarību, radot jūras ainavas un attīstot šo fotomākslas virzienu.

Jevgeņijs Pugins regulāri eksponējis savus mākslas darbus Rīgā un Jūrmalā.  2006. gadā J. Pugins kļuva par Latvijas marīnistu izstādes MARINA rīkošanas Jūrmalas Mākslas muzejā iniciatoru un organizatoru, šī izstāde kļuva par ikgadēju un ar laiku ieguva starptautisku raksturu.

Jevgeņijs Pugins ir Latvijas Mākslinieku savienības un Latvijas Žurnālistu savienības biedrs.

Aleksandrs Malnačs

Ilustrācijas tēmai