Sākumlapa > Tēmas > Personas
Pāvels Dubrovins

Pāvels Dubrovins

Pāvels Dubrovins (1839. g. 24. maijā Pleskavas guberņā, Krievijas impērijā – 1890. g. 23. maijā Dinaburgā, Krievijas impērujā) – Dinaburgas (Daugavpils) pilsētas galva no 1876. līdz 1890. gadam.

Pāvels Dubrovins aptuveni 15 gadus bija Dinaburgas pilsēta galva un atstāja par sevi labu piemiņu.  Pāvels Dubrovins dzimis Pleskavas guberņā muižnieka ģimenē. Viņš ieguva lielisku izglītību Sanktpēterburgā. Jaunības gados Pāvels Dubrovins dienēja armijā, 1864. gadā viņš kļuva par mierstarpnieku (tas ir starpnieku starp muižniekiem un zemniekiem) vadītāju Dinaburgā. Šajā pilsētā augsti novērtēja prātīgo un izdarīgo ierēdni. 1874. gadā Pāvels Dubrovins kļuva par Dinaburgas pilsētas sabiedriskās bankas vadītāju, bet 1876. gadā viņu pirmoreiz ievēlēja par Dinaburgas pilsētas mēru. 

Pāvels Dubrovins vēl trīs reizes uzvarēja pilsētas mēra vēlēšanās, par pastāvīgu pilsētas vadītāju viņš bija aptuveni 15 gadus. Patlaban dažreiz viņu salīdzina ar slaveno XX gadsimta sākuma Rīgas mēru Džordžu Armitstedu. Zināma līdzība viņu starpā pastāv: Dubrovina laikos Dinaburga attīstījās ļoti sekmīgi, tāpat kā Rīga Armitsteda laikos. 1876.-1890. gados visai strauji pieauga Dinaburgas iedzīvotaju skaits, tika uzbūvēti jauni mikrorajoni, bruģētas ielas, tika uzcelts ūdensvads, uzbūvēts liels mūra tirdzniecības centrs. Pāvels Dubrovins rūpējās par pilsētnieku izglītību, viņš panāca to, ka Dinaburgā tika atvērta sieviešu ģimnāzija, kura kļuva par lielāko sieviešu mācību iestādi Vitebskas guberņā (tolaik - Krievijas Impērijās laikos – Dinaburga atradās Vitebskas guberņas sastāvā). Vēl Dinaburgā tika dibināta brīvprātīgā ugunsdzēsēju vienība, tirdzniecības un rūpniecības attīstības veicināšanai dibināja „Savstarpējā kredīta biedrību” («Общество взаимного кредита»).

Ziņas par sekmīgi strādājošo pilsētas galvu izplatījās arī ārpus Vitebskas guberņas robežām. Pāvels Dubrovins tika apbalvots ar dažiem Krievijas ordeņiem, kā arī ar Japānas un Melnkalnes ordeņiem. 

Patlaban postpadomju telpā dažus pilsētu vadītājus ne bez iemesla vaino korupcijā. Pirms simts gadiem mērs Pāvels Dubrovins nevis piesavinājās pilsētas finansiālos līdzekļus, bet gan tieši pretēji, tērēja Dinaburgas attīstībai savus līdzekļus. Tā, viņš iegādājās zemes gabalu purvainā apvidū, kur auga dzērvenes, un uzdāvināja šo zemes gabalu pilsētai ar mērķi, izveidot šajā vietā pilsētas parku. Pilsētas mērs pats piedalījās pilsētas parka plāna izstrādē. Arī patlaban šo pilsētas parku sauc par Dubrovina parku  (Дубровинским).

Pāvels Dubrovins ieņēma Dinaburgas mēra amatu līdz pat savai nāvei 1890. gadā. Patlaban Daugavpilī atrodas piemineklis izcilajam mēram – Pāvelam Dubrovinam (sk. foto).