Sākumlapa > Tēmas > Personas
Aleksandrs Kaverzņevs

Aleksandrs Kaverzņevs

Aleksandrs Kaverzņevs (1932. g. 16. jūnijā Rīgā, Latvijas PSR – 1983. g. 29. martā Maskavā, Krievijas PFSR) – viens no vispazīstamākajiem PSRS televīzijas žurnālistiem. 

A. Kaverzņevs dzimis Rīgā krievu valodas un literatūras skolotāja Aleksandra Kaverzņeva ģimenē. Nacistu okupācijas laikā tēvs tika arestēts un brīnumainā veidā izglābās.

Aleksandrs Kaverzņevs pabeidza Rīgas 22. vidusskolu un Latvijas Valsts universitātes Vēstures un filoloģijas fakultāti. Savu žurnālista karjeru viņš sāka ar korespondenta amatu lieltirāžas avīzē „Latvijas Jūrnieks”. Vēlāk A. Kaverzņevs strādāja radio, bet kad viņa vecums jau tuvojās 40 gadiem, sāka žurnālista-starptautisko jautājumu komentētāja karjeru ar korespondenta amatu Ungārijā.

Visplašāko atpazīstamību Aleksandrs Kaverzņevs ieguva kā televīzijas raidījuma „Starptautiskā panorāma” vadītājs. 2011. gadā Krievijas internetā tika sarīkota aptauja, kurš no žurnālistiem ir bijis vispopulārākais šīs programmas vadītājs. Respondenti nosauca Aleksandru Bovinu (1930–2004) un A. Kaverzņevu.

Aleksandrs Kaverzņevs gatavoja reportāžas no daudzām pasaules valstīm, bija drosmīgs cilvēks un nebaidījās atrasties „karstajos punktos”. Viņš brauca uz Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas robežu, 1979. gadā bija Nikaragvā diktatora A. Somosas gāšanas laikā, 1983. gadā devās uzņemt televīzijas filmu uz Afganistānu.

Dažas dienas pēc atgriešanās Maskavā Aleksandrs Kaverzņevs aizgāja no dzīves...

2005. gadā Krievijas masu informācijas līdzekļos parādījās apgalvojumi, ka ietekmīgo žurnālistu Afganistānā it kā noindējuši modžahedi. Filmu par Afganistānu samontēja A. Kaverzņeva kolēģi jau pēc viņa nāves.

1980. gadā Aleksandrs Kaverzņevs tika apbalvots ar PSRS Valsts prēmiju, Kaverzņeva vārdā nosaukta Mazā planēta, 2007. gadā par izcilo televīzijas žurnālistu A. Kaverzņevu tika uzņemta dokumentālā filma.

 

Aleksandrs Gurins

Tulkoja:

Arturs Žvinklis

Dzintars Ērglis

Александр Каверзнев. Афганский капкан

Александр Каверзнев. Афганский дневник

Ilustrācijas tēmai