Sākumlapa > Tēmas > Personas
Anatolijs Pedans

Anatolijs Pedans

Anatolijs Pedans (1960) – mākslas darbu kolekcionārs, galerists, izdevējs.  

A. Pedans ir dzimis Rīgā, absolvējis Rīgas Politehnisko institūtu (kopš 1990. gada – Rīgas Tehniskā universitāte).

Anatolijs Pedans kopā ar V. Astaņinu un K. Beloglazovu bijis viens no firmas ANTIQUA (1989. g.) dibinātājiem. Šī firma kopīgi ar Latvijas Valsts  mākslas muzeju šā muzeja telpās bija sagatavojusi un sarīkojusi vienu no pirmajām un ievērojamākām gleznu un mākslas darbu izsolēm (1990. g.).

Viņš ir mākslas galerijas GALERIJA HABERLAND organizētājs un īpašnieks.

Anatolijs Pedans ir nodarbojies ar pētniecisko darbību, tai skaitā starptautiskajos projektos. Par vienu no nozīmīgākajiem viņa darbības rezultātiem ir kļuvusi izstāde “Anatolija Pedana kolekcija”, kas tika eksponēta  2011. gada augustā-septembrī Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.  

A. Pedans ir kļuvis par tādu mākslinieku, kā Aleksandrs Kramarevs,  Nadežda Boiko, Dmitrijs Godickis-Cvirko, Kārlis Ābels, Moisejs Dembo, Vitālijs Poļakovs, Marija Dorē, Brūnhilde Lomani, kā arī daudzu citu mākslinieku pirmatklājēju un viņu biogrāfiju pirmo publikāciju autoru. Īpašu ievērību A. Pedans veltī krievu māksliniekiem, kuru dzīve un daiļrade ir saistītas ar Latviju.

Izstādei Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā laika ziņā tika pieskaņots un izdots apjomīgs, bagātīgi ilustrēts albums katalogs «Vārdi atgriežaa» ("Возвращённые имена") (Rīga, 2011).

Materiāli par kolekciju un mākslas darbu kolekcionēšanu tiek publicēti  mājas lapā arterritory.com

 

Ilustrācijas tēmai