Svētā Lielmocekļa Georgija Uzvaras Nesēja baznīca Viļānos

Svētā Lielmocekļa Georgija Uzvaras Nesēja baznīca Viļānos

Svētā Lielmocekļa Georgija Uzvaras Nesēja baznīca. – Rēzeknes novads, Viļāni, Rīgas ielā 43.

Viļāni ir neliela pilsēta Latgalē, Viļānu novada administratīvais centrs, atrodas aptuveni 29 kilometru attālumā no Rēzeknes un 210 kilometru attālumā no Rīgas. Pirmais pieminējums par šo apmetni attiecas uz 15. gadsimtu.

Saglabājušās ziņas, ka līdz 1918. gadam šeit bijis pareizticīgo dievnams. Taču Pirmā pasaules kara laikā tas nodedzis. Draudzes locekļi, protams, vēlējās atjaunot baznīcas ēku, tika pat piemeklēta vieta dievnama būvniecībai. Tomēr to uzsākt traucējis Otrais pasaules karš, bet padomju ateistiskā režīma laikos īstenot pareizticīgo baznīcas būvniecības ieceri nebija iespējams.

21. gadsimta sākumā Viļānos bija vecticībnieku lūgšanu nams un katoļu baznīca, bet pareizticīgo dievnama nebija. Beidzot, 2013. gada 21. aprīlī, ar Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra (Kudrjašova) svētību, tika likts topošā dievnama pamatakmens. Jaunās baznīcas pamatakmens likšanas svinīgo ceremoniju veica Rēzeknes prāvestības (jeb baznīcas apriņķa) prāvests, virspriesteris Viktors Teplovs kopā ar Rēzeknes prāvestības garīdzniecību.

Jaunais dievnams tika būvēts par vietējās draudzes locekļu ziedojumiem, netālu no vietas, kur atradusies Pirmā pasaules kara laikā nodegusī baznīca. Kulta celtne atrodas pilsētas centrālajā ielā. Svētā Georgija dievnama ēkas platība sastāda aptuveni simts kvadrātmetru.

Jau kopš 2014. gada marta līdz galam nepabeigtajā dievnamā divreiz mēnesī sāka notikt dievkalpojumi. Viļānu draudzes locekļiem radusies iespēja izsūdzēt savus grēkus un pieņemt Svēto Dievmielastu, baznīcā notika kristības un mirušo apdziedāšanās.

2019. gada 11. maijā Daugavpils un Rēzeknes bīskaps Aleksandrs (Matrjoņins) iesvētīja jaunuzcelto dievnamu svētā Lielmocekļa Georgija Uzvaras Nesēja vārdā. Liturģijas laikā īpašājā ektēnijā tika aizlūgts par šā dievnama celtnieku, labiekārtotāju, labdaru un ziedotāju veselību. Pateicoties par cītīgo darbu, kas ieguldīts dievnama būvniecībā, Virsgans Aleksandrs (Matrjoņins) pasniedzis Arhiereja pateicības rakstu Viļānu baznīcas vecākajam Georgijam Kuzminam.

Savā sprediķī bīskaps Aleksandrs (Matrjoņins) tostarp atzīmējis: “.. jūsu senči, kuri Pirmā pasaules kara laikā zaudēja dievnamu, tagad Dieva priekšā līdzās ar mums priecājas par mūsu svinībām!”

Jaunuzceltais sniegbaltais dievnams ir harmoniski iekļāvies pilsētas arhitektūras ansamblī. Baznīcas ēka celta krustveida formā, pamatapjomu sedz sudrabaini pelēks astoņslīpju jumts, centrā virs tā slejas sudrabains, zvīņveida plātnītēm klāts kupols, kas nebūt nav raksturīgs Latvijas pareizticīgo baznīcu arhitektūrai. Pamatapjomam piebūvēta četrstūrveida altāra apsīda ar divslīpju jumtu, ko vainago neliels sudrabains, zvīņveida plātnītēm klāts kupols. Tāds pats neliela izmēra kupols vainago arī plānojumā četrstūrainu zvanu torni, kas izbūvēts virs ieejas. Dievnama fasādes rotā arkveida logi.

Viļānu dievnama iekštelpu griesti un sienas, tāpat kā ārsienas, ir baltas un tāpēc vizuāli šķiet, ka dievnams ir ļoti plašs un gaišs. Interjerā ir uzstādīts trīsrindu pienbaltas krāsas ikonostass ar izgrebtiem Ķēniņa vārtiem. Baznīcā ir daudz skaistu ikonu.

Saskaņā ar 2020. gada datiem, Viļānu svētā Georgija dievnama pārzinis ir virspriesteris Viktors Teplovs.

2024. gads

Informācijas avoti:

Православные храмы и приходы на территории Латвии В XIII–XXI веках. Справочник Е. Щеников (сост.). – Рига, 2017. 80. lpp.

https://eparhija.lv/2019-05-11-viljani/

https://eparhija.lv/2019-05-11-viljani-slovo-v-denj-osvjashchenija-hrama/

https://lr4.lsm.lv/lv/raksts/neprostaja-provincija/viljani.-zodchiy-belogo-hrama.a80201/

Ilustrācijas tēmai