Sākumlapa > Tēmas > Personas
Valentīna Laizāne

Valentīna Laizāne

Valentīna Laizāne (dz. Gračova; 1934. g. 17. aprīlī Jaroslavļas apgabala Dmitrijevas ciemā, Krievijas PFSR) –  kopš 1964. gada Tautas deju ansambļa «Ivuška» vadītāja.

Izlolotais sapnis – dejošana aizveda Valentīnu uz Ļeņingradu, kur viņa beidza S. Kirova Valsts akadēmiskā teātra (tagad Marijas teātra) baleta skolu – studiju. Viņa bija šī teātra horeogrāfijas studijas jauniešu ansambļa «Jaunības balss»/«Golos junostji» soliste, kur apguva baleta mākslas nianses un smalkumus pie slavenajiem Marijas teātra solistiem Družiņina, Kozlova, Aņisimova un citiem lieliskiem pedagogiem, kuri vienmēr saviem audzēkņiem stādīja uzveikt visaugstāko panākumu latiņu.

Tomēr, izpildot vecāku gribu, viņa vienlaikus apguva vēl vienu profesiju, 1953. gadā pabeidzot Ļeņingradas Rūpnieciskā Dizaina Augstāko mākslas skolu un iegūstot specialitāti «Unikālu porcelāna izstrādājumu māksliniece». Taču dejas mīlestība Valentīnu aizveda uz Rīgu, kur 1962. gadā viņa iestājās Rīgas horeogrāfijas skolā. 1964. gadā Valentīna Gračova izveidoja unikālu kolektīvu ar labskanīgu nosaukumu «Ivuška». Šajā laikā viņa satika arī savu mīlestību, apprecējās ar inženieri Jāzepu Laizānu un palika dzīvot Rīgā.

Viņas vadībā 1974. aprīlī ansamblis «Ivuška» izcīnīja Tautas ansambļa goda nosaukumu un ieguva radošus panākumus, kļūstot par daudzu starptautisku konkursu un festivālu laureātu. Kolektīvs uzstājās ne tikai Latvijas, bet arī Krievijas, Vācijas, Francijas, Beļģijas, Baltkrievijas, Ukrainas, Bulgārijas, Čehoslovākijas, Polijas, Ungārijas, Mongolijas, Igaunijas skatītājiem. Ansambļa repertuārs bija patiesi neaptverams – nekad nevarēja paredzēt, kas jauns tiks sagatavots jau nākamajā koncertā.

2007. gada decembrī ansamblis Maskavas Starptautiskajā deju konkursā ieguva pirmās pakāpes laureāta diplomu. Rīgas laikraksti par šo panākumu rakstīja: «Ivuška» – tā ir savdabīga meistardarbnīca, kurā skolojušās vairākas dejotāju paaudzes, daudzi no kuriem kļuvuši par profesionāļiem: Alla Duhova (Todesa), Sergejs Rozencveigs (Maagala), Svetlana Ļitvinova (Pienenīte), Valentīnas Laizānes pašreizējie asistenti: Eleonora Petrova, Kristiana Justa, Anna Kuzņecova un citi. Ne mazums aizgājuši no ansambļa tāpēc, lai izveidotu savus kolektīvus, bet daudzi dejai uzticīgie dejotāji palikuši ansamblī ilgus gadus, kļuvuši par tā vēsturi un lepnumu.

Ansamblis «Ivuška» piedalās dažādos kultūras pasākumos Latvijā. Ar Visu svētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra svētību – Ziemassvētku un Lieldienu koncertos, kā arī gandrīz visos baznīcas svētkos.

2013. gada decembrī Valentīna Laizāne saņēma balvu «Par mūža ieguldījumu interešu izglītībā». Cik gan neparastas liekas latviešu tautas dejas krievu ansambļa «Ivuška» izpildījumā! Krievu dejotāji tik precīzi ataino tautas raksturu, ka grūti atšķirt no „īsto” latviešu izpildījuma. Rīdzinieki vēl ilgi atcerēsies lielisko deju kompozīciju, ko Puškina dienām Valentīna Laizāne izveidoja pēc G. Sviridova mūzikas.

Krievu deja arvien ir bijusi ansambļa «Ivuška» zelta fondā. Tas glabā nenovērtējamas tautas daiļrades bagātības, daudzveidību un oriģinalitāti – no lēnām meiteņu rotaļām līdz ugunīgai kadriļai un aizraujošai dejai, tostarp arī vispopulārākajai „Kaļinkai”, kas kļuvusi par kolektīva vizītkarti.

Tautas ansamblis «Ivuška» ar savu mākslu dāvina skatītājiem prieku, dāsni dalās ar unikālo un neaptveramo skaistumu, pēc kā tiecas ikviena cilvēka sirds!

Svetlana Vidjakina

Ilustrācijas tēmai