Svētā Erceņģeļa Mihaila baznīca Sedā

Svētā Erceņģeļa Mihaila baznīca Sedā

Svētā Erceņģeļa Mihaila baznīca. – Valmieras novads, Seda, Uzvaras ielā 12.

Seda ir pilsēta (kopš 1991. gada) Ziemeļvidzemē, Valmieras novadā. Nedaudz uz dienvidiem no pilsētas iet dzelzceļa līnija Rīga – Valga, uz tās atrodas dzelzceļa stacija Seda. Attālums no Sedas līdz Valmierai ir 25 kilometri, līdz Rīgai – 133 kilometri. Lielākais uzņēmums pilsētā ir AS “Seda”, kas izveidots 1954. gadā un tīrelī veic kūdras ieguvi, bet pašā pilsētā darbojas kūdras pārstrādes un fasēšanas rūpnīca.

Kā ciemats Seda tika dibināta 1952. gadā, lai varētu veikt kūdras ieguvi un pārstrādi. Tā ir vienīgā Ziemeļvidzemes pilsēta, kurā pārsvarā dzīvo krievvalodīgie. Ne mazums pilsētnieku ir pareizticīgie, taču ilgus gadus viņiem nebija iespējas apmeklēt pareizticīgo dievnamu, jo tā pilsētā nebija. 1998. gadā pēc viņu lūguma Sedā tika izveidota pareizticīgo draudze un nosaukta svētā Erceņģeļa Mihaila vārdā.

Pareizticīgo dievnama ierīkošanai Sedā tika iegādāta neliela bijušā pārtikas veikala ķieģeļu ēka. Šī ēka pēc tās daļējas pārbūves arī tika iekārtota par baznīcu. Ēkas pārbūves darbus vadījis Kārlis Sārs no Valmieras.

Pie bijušā veikala ķieģeļu ēkas tika piebūvēts teltsveida zvanu tornis, kas vainagots ar nelielu sīpolveida kupolu. Centrā virs ēkas pamatapjoma četrslīpju jumta tika uzstādīts sīpolveida kupols. Tāds pats kupols pēc formas, bet mazāka izmēra, uzstādīts arī virs dievnama altārdaļas. Virs abiem kupoliem un virs zvanu torņa uzstādīja astoņstaru krustus. Ēkā bija ierīkoti arkveida logi.

Baznīcas interjeru grezno trīsrindu ikonostass, pie sienām izvietotas ticīgo godinātās svētās ikonas.

2004. gadā dievnamā pilnībā bija pabeigti visi celtniecības un apdares darbi. Pēc tam pareizticīgo baznīca tika iesvētīta svētā Erceņģeļa Mihaila vārdā. Saskaņā ar 2021. gada datiem, Sedas pareizticīgo draudzē svētkalpoja Valmieras draudzes un svētā Sirdsskaidrā Radoņežas Sergija dievnama pārzinis, virspriesteris Vladimirs Fedotovs. Dievkalpojumi Sedas dievnamā notiek divreiz mēnesī.

2024. gads

Informācijas avoti:

Православные храмы и приходы на территории Латвии в XIII-XXI веках. Справочник. Е. Щеников (сост.). Рига, 2017. 417. lpp.

https://sobory.ru/article/?object=07622

https://lv.wikipedia.org/wiki/Sedas_pareiztic%C4%ABgo_bazn%C4%ABca

Foto autors – Vladimirs Tkačenkovs, 2009. g.

Ilustrācijas tēmai