Svētā Lielmocekļa Georgija Uzvaras Nesēja baznīca Salaspilī

Svētā Lielmocekļa Georgija Uzvaras Nesēja baznīca Salaspilī

Svētā Lielmocekļa Georgija Uzvaras Nesēja baznīca. – Salaspils novads, Salaspils, Skolas ielā 19.

Salaspils ir novada administratīvais centrs. Pilsētas tiesības Salaspils ieguva 1993. gadā. Tā ir Rīgas piepilsēta, kas atrodas 18 kilometru attālumā no Latvijas galvaspilsētas centra un 16 kilometru attālumā no Ogres. Savā mūsdienu veidolā Salaspils izveidojās saistībā ar blakus esošās Rīgas HES celtniecību, bet vēsturisko Salaspili appludinājusi uzbūvētās HES ūdenskrātuve.

Salaspils iedzīvotāju vidū bija visai liels skaits pareizticīgo, un 1990. gados šeit izveidojusies pareizticīgo draudze, kas ar Latvijas Pareizticīgās Baznīcas Virsgana Aleksandra (Kudrjašova) svētību uzsāka dievnama celtniecību.

2002. gadā Salaspilī tika uzcelta un iesvētīta neliela baznīca par godu Vissvētās Dievmātes ikonai “Visu sērojošo Prieks”, taču draudze Salaspilī strauji pieauga skaitliski un nelielais dievnams neapmierināja draudzes locekļu reliģiskās vajadzības. Tāpēc Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs (Kudrjašovs) devis savu svētību otras, lielāka izmēra baznīcas par godu svētajam Lielmoceklim Georgijam Uzvaras Nesējam celšanai.

Jaunās Salaspils baznīcas pamatakmens tika likts 2005. gada 20. augustā.

Taču pasaules ekonomiskās krīzes apstākļos radās grūtības finansēt dievnama celtniecības darbus. Palīgā nākuši draudzes locekļi un citi nevienaldzīgi cilvēki, kuri piekrituši savu iespēju robežās bez atlīdzības piedalīties dievnama būvniecības darbos.

Pēc dažām ziņām, dievnama projektu izstrādājis arhitekts I. Kiseļovs. Interjera projektu izstrādājuši mākslinieks dizainers Vladimirs Pirhs un viņa dzīvesbiedre Natālija.

2009. gada 14. augustā Daugavpils bīskaps, LPB Rīgas Metropolijas vikārs Aleksandrs (Matrjoņins) iesvētījis dievnama kupolu krustus.

Svētā Lielmocekļa Georgija Uzvaras Nesēja baznīcas ēkas iekšējās apdares un labiekārtošanas darbi vēl turpinājušies, bet jau 2010. gadā šajā dievnamā uzsāka reizi pa reizēm noturēt dievkalpojumus. 2011. gadā virs dievnama ieejas tika uzstādīts Sv. Georgija Uzvaras Nesēja tēls.

Salaspils mūra dievnams atkārto pareizticīgo koka baznīcu arhitektūras motīvus. Kulta ēkas pamatapjomu sedz četrslīpju jumts. Augšdaļā virs pamatapjoma pirmā līmeņa ir izbūvēts otrais līmenis, ko arī sedz četrslīpju jumts, centrā virs tā slejas liels zeltīts sīpolveida kupols, kas balstās uz dekoratīvās kupola pamatnes. Altārdaļā pamatapjomam piebūvēta zema daudzstūrveida apsīda, bet rietumu pusē piebūvēts zvanu tornis, ko vainago neliels zeltīts sīpolveida kupols. Virs baznīcas lieveņa divslīpju jumta slejas zeltīts sīpolveida jumols.

Dievnama fasāžu sienas veidotas no FIBO blokiem un apdarinātas ar ķieģeļiem, interjerā augsto telpu pārsedz mūsdienīga siju sistēma. Altārdaļā atrodas lifts, kas savieno dievnamu ar pagrabu.

Kopš 2012. gada februāra dievkalpojumus svētā Lielmocekļa Georgija Uzvaras Nesēja baznīcā sāka noturēt regulāri, lai gan apdares darbi vēl turpinājušies. Dievnama interjerā tika uzstādīts ar grebtiem dekoratīviem elementiem rotāts trīsrindu ikonostass, izgatavoti krāšņi dekorēti Ķēniņa vārti, uzgleznotas ikonas.

Turpmākā laikposmā dievnama sienas un velves izrotātas ar gleznojumiem. Tika īstenots sākotnējais plāns - izveidot baptistēriju iegremdēšanai ūdenī, kristot pieaugušos. Tas novietots baznīcas cokola stāvā. Turpat cokola stāvā darbojas svētdienas skola.

2018. gada 25. jūlijā, klātesot lielam ticīgo skaitam, Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs (Kudrjašovs) iesvētījis piecus jaunus zvanus, kurus bija iegādājusies Salaspils draudze. Šie zvani tika atlieti Jaroslavļas apgabala Tutajevas pilsētā (KF).

Saskaņā ar 2018. gada datiem, abu Salaspils pareizticīgās draudzes dievnamu pārzinis bija virspriesteris Boriss Bakumenko.

2024. gads

Informācijas avoti:

Православные храмы и приходы на территории Латвии в XIII–XXI веках. Справочник. Е. Щеников (сост.). – Рига, 2017. 408. lpp.

https://www.pareizticiba.lv/index.php?newid=8437&id=241

https://sobory.ru/article/?object=19115

Foto autors - Vladimirs Tkačenkovs.

Ilustrācijas tēmai