Sākumlapa > Tēmas > Personas
Sergejs Raševskis

Sergejs Raševskis

Sergejs Raševskis  (1866. g. 5. jūnijā Čerņihivas guberņā, Krievijas impērijā – 1904. g. 2. decembrī Portartūrā) – kara inženieris, Svētā Georgija (Jura) ordeņa  kavalieris.

Sergejs Raševskis ir cēlies no Čerņihivas guberņas muižniekiem. 1883. gadā viņš absolvējis Poltavas Pētera I kadetu korpusu, 1886. gadā –  Nikolaja Inženieru skolu un 1891. gadā – Nikolaja Inženieru akadēmiju Sanktpēterburgā.

1891.–1904. gadā viņš dienējis Dvinskas/Daugavpils cietoksnī. Kopš 1896. gada bija apakšpulkvedis. Inženieris Sergejs Raševskis ir 1897. gadā Garnizona kapsētā uzceltās Svētā Ņevas Aleksandra pareizticīgo baznīcas projekta autors.

Dvinskā/ Daugavpilī Raševsku ģimenē ir piedzimuši trīs bērni: dēls Vladimirs (1892–1967), meita Nataļja (1893–1962), kura bija slavena aktrise, teātra režisore un skatuves pedagoģe, Krievijas PFSR Tautas aktrise; un meita Zinaīda (1898–1963), kura vēlāk bija lielkņaza Borisa Vladimiroviča favorīte un ir iekļauta Krievijas caru ģenealoģijā, taču viņai netika piešķirts Lielkņazes tituls.    

1904. gadā, sākoties Krievijas-Japānas karam, Sergejs Raševskis tika nosūtīts uz Portartūru, tur viņš kļuva par ģenerāļa Romāna Kondratenko, kurš vadījis pilsētas inženiertehnisko aizsardzību, vienu no tuvākajiem padomniekiem. Apakšpulkvedis Raševskis aktīvi piedalījās aizsardzības būvju celtniecībā, vadīja mīnu karu ar japāņiem. Šim kara inženierim bija nozīmīga loma Portartūras cietokšņa aizsardzībā, viņš nebija ļāvis pretiniekam veikt apakšzemes mīnēšanas darbus. S. Raševskis daudz fotografēja. Četrās viņa fotogrāfijās ir redzams bruņukuģa “Petropavlovska” bojāejas brīdis.

1904. gada 23. novembrī S. Raševski apbalvoja ar Svētā Georgija (Jura) 4. pakāpes ordeni “Atlīdzinot izcilu vīrišķību un drošsirdību, kas izrādīta cīņā pret japāņiem, Portartūras bombardēšanas un blokādes laikā”.

Apakšpulkvedis Sergejs Raševskis kopā ar ģenerāli Romānu Kondratenko gājuši bojā, japāņiem apšaudot Portartūras cietoksni ar smago artilēriju.

1905. gada 4. janvārī – jau pēc nāves - viņš tika apbalvots ar Zelta ieroci, uz kura bija iegravēts uzraksts “Par drošsirdību”, un viņam piešķirta pulkveža militārā pakāpe. Raševskis ir apbalvots arī ar Svētā Staņislava 3. pakāpes ordeni, viņš saņēmis medaļu imperatora Aleksandra III valdīšanas laiku piemiņai un gaišās bronzas medaļu piemiņai par karagājienu uz Ķīnu 1900.–1901. gadā.

No Krievijas-Japānas kara pirmajām dienām līdz pat savai bojāejai Sergejs Raševskis rakstījis dienasgrāmatu, kas ir nopietns militāri politisks, operatīvi taktisks un inženiertehnisks pētījums, kam ir liela vēsturiska vērtība kā avotam par Portartūras aizsardzības norisi. Šī dienasgrāmata pirmo reizi tika publicēta 1954. gadā.

Tekstu sagatavojusi Ludmila Žilvinska

Informācijas avoti:

Инженерные войска России.   Под редакцией Н.И. Сердцева. Москва, 2001.

http://dic.academic.ru/dic.nsf/ruwiki/1146104 

http://histpol.pl.ua/ru/?option=com_content&view=article&id=2897

 

Ilustrācijas tēmai