Sākumlapa > Tēmas > Personas
Olga Lukašina

Olga Lukašina

Olga Lukašina (1950. g. 27. novembrī Rīgā, Latvijas PSR) – ekonomikas doktore, nodokļu tiesību speciāliste.

Olga Lukašina dzimusi Rīgā (viņas māte ir vecticībniece, tēvs nāk no Sanktpēterburgas skolotāju dzimtas). Beigusi Rīgas 22. vidusskolu. Pēc tam studēja Latvijas Valsts universitātes (LVU) Ekonomikas fakultātes plānošanas nodaļā. Augstskolu beidza 1973. gadā. Strādāja par vadošo ekonomisti un analītiķi rūpnīcās ALFA un VEF.

No 1973. gada Olga Lukašina strādāja par pasniedzēju, lasot politekonomijas kursu LVU. No 1975. līdz 1979. gadam studēja aspirantūrā. 1989. gadā aizstāvēja zinātņu kandidāta disertāciju „Pārvaldes aktivitāte darba kolektīvā”.

No 1976. gada (un līdz pat slēgšanai 1999. gadā) Olga Lukašina pasniedza Rīgas civilās aviācijas inženieru institūtā. No 1999. līdz 2008. gadam viņa bija asociētā profesore Starptautiskajā Baltijas akadēmijā (līdz 2006. gadam – Baltijas Krievu institūts). Transporta un sakaru institūtā vadīja autorkursu maģistriem par komercdarījumu aplikšanu ar nodokļiem. No 2008. gada līdz pat aiziešanai pensijā 2011. gadā vadīja maģistrantūru Menedžmenta un informācijas sistēmu institūtā, kur darbs notika krievu, latviešu un angļu valodā. Lasīja šādus lekciju kursus: finanšu menedžments, grāmatvedības uzskaite, LR nodokļu tiesības, uzņēmējdarbības tiesības, uzņēmējdarbības tiesiskais regulējums un Eiropas tiesības.

O. Lukašina ir viena no vadošām speciālistēm Latvijā tiesību, nodokļu aplikšanas un grāmatvedības uzskaites „saskares” problēmās. No 1994. līdz 2000. gadam viņa bija laikraksta „Bizness&Baltija” pielikuma „Biznes help”/”Biznesa palīgs” galvenā redaktore. O. Lukašina ir pazīstama publiskā lektore un nodokļu konsultante. Šobrīd viņa vada nodarbības un seminārus biznesmeņiem un grāmatvežiem. Ir Nodokļu konsultantu asociācijas biedre.

Olga Lukašina ir uzrakstījusi vairākas mācību grāmatas par Latvijas nodokļu sistēmu. 1999. gadā iznāca viņas grāmata „Nodokļu aplikšanas noslēpumi”, kur populārā formā sniegts ieskats Latvijas nodokļu likumdošanā. 2002. gadā krievu un latviešu valodā iznāca otra viņas mācību grāmata „Nodokļi Latvijā”. 2008. gadā kopā ar otru autoru K. Ketneru (bijušo Latvijas Republikas Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektoru) tika sagatavots mācību līdzeklis „Nodokļi Eiropas Savienībā un Latvijā. Salīdzinoša analīze un praktiskas rekomendācijas”. Šī grāmata joprojām (2012. gadā) ir vienīgais universālais mācību līdzeklis par Latvijas nodokļu sistēmu.

Olga Lukašina ir atraitne. Divu bērnu māte un divu mazdēlu vecmāmiņa.

Sergejs Coja