Sākumlapa > Tēmas > Personas
Gļebs Korotejevs

Gļebs Korotejevs

Gļebs Korotejevs (1925. g. 1. jūnijā Baku, Azerbaidžānas PSR – 2018. g. 23. jūlijā Rīgā, Latvijas Republiikā) viens no izcilākajiem Latvijas skaņu režisoriem, Valsts Kultūrkapitāla fonda mūža stipendiāts.

Pēc Ļeņingradas Kinoinženieru institūta beigšanas 1949.gadā saņēmis norīkojumu uz Rīgu.  Kopš 1951.gada visu savu radošo mūžu nostrādājis Rīgas kinostudijā un ir skaņu režisors ap 50 Latvijas  mākslas filmām, sākot ar „Latviešu strēlnieka stāsts” (1958), tai skaitā  divām Latvijas Kultūras kanonā iekļautajām filmām - „Limuzīns Jāņu nakts krāsā” un „Nāves ēnā” .

Filmu nosaukumi runā paši par sevi, izcilā skaņu meistara darbu un ieguldījumu Latvijas kultūrā:
Mērnieku laiki (1991), Par mīlestību pašreiz nerunāsim (1988), Aija (1987) – režisors Varis Brasla;
Aizaugušā grāvī viegli krist (1986), Svešās kaislības (1983) , Limuzīns Jāņu nakts krāsā (1981)   – režisors Jānis Streičs; Mana ģimene (1982), Vasara bija tikai vienu dienu (1980) – režisors Pēteris Krilovs;  Zobena ēnā (1976) – režisors Imants Krenbergs; Nāves ēnā (1971) – režisors Gunārs Piesis; Vella kalpi (1970) – režisors Aleksandrs Leimanis; Pie bagātās kundzes (1969) – režisors Leonīds Leimanis; Divi (1965) – režisors Mihails Bogins, (balvas Maskavas, Kannu un citos starptautiskos kino festivālos); Mocarts un Saljēri (1962), režisors Vladimirs Gorikers, (balva operfilmu festivālā Bergamo, Itālijā)  un daudzas citas filmas.

Gļebs Korotejevs - vienmēr draudzīgs, vīrišķīgs un iznesīgs džentemenis, zvērināts profesionālis ar izgudrotāja un avangardista dzirksti ir bijis spilgts paraugs jaunajiem kolēģiem.

Filma ”Pie bagātās kundzes” ir skaņas ieraksta patiess meistarstiķis. Filmā ir sinhronā skaņa! Tā ierakstīta filmēšanas laikā – gan epizodēs uz ielas, gan paviljonā, kur operatori un gaismotāji staigājuši zeķēs, lai nebūtu soļu trokšņu. Tas paveikts 1969.gadā (!), kad filmēšanas aparatūra bija ar mēreni skaļu tarkšķi un tehnikas dzelži smagi un klaudzoši.

Gļebs Korotejevs ir miris Rīgā 2018. gada 23. jūlijā.

Latvijas Kinematogrāfistu savienība

 

Informācijas avoti:

Sergejs Nikolajevs. Krievu "amerikānis" Gļebs Korotējevs

http://artists.lv/profile/glebs-korotejevs/

http://nkc.gov.lv/aktualitates/korotejevam-90/

Глеб Васильевич Коротеев

Н. Морозова. Перфекционист Глеб Коротеев, который работал со всеми

Ilustrācijas tēmai