Sākumlapa > Tēmas > Personas
Georgijs Kļimovs

Georgijs Kļimovs

Georgijs Kļimovs (1895. g. 28. septembdrī Mītavā/Jelgavā, Kurzemes guberņā, Krievijas impērijā – 1967. g. 1. decembrī Otavā, Kanādā) – jūras spēku virsnieks, Baltas kustības dalībnieks, antikvārs.

G. Kļimovs beidzis krievu reālskolu Varšavā. 1914. gada jūnijā tika uzņemts Sanktpēterburgas Jūras kadetu korpusā, ko beidza 1916. gadā. Saņēma mičmaņa pakāpi un tika nosūtīts uz Balto jūru, pēc tam uz Helsingforsu (tagad – Helsinki) mācīties artilērijas virsnieku kursos. Pēc oktobra revolūcijas demobilizējās un aizbrauca pie vecākiem uz Novočerkasku. No turienes devās uz Novorosijsku, kur atkal iestājās Krievijas (Baltajā) flotē. Pilsoņu kara dalībnieks. Pēc evakuācijas no Krimas pārbrauca uz Rīgu, kur nodzīvoja 24 gadus, strādādams par apdrošināšanas aģentu un antikvāru. Bija Krievu Akadēmiskas Biedrības biedrs. 1936. gadā piedalījās ikkadējas Tatjanas balles organizēšanā (bija Tatjanas komitejas biedrs). 

1944. gadā bēga no uzbrūkošās sarkanās armijas uz Vāciju, bet pēc kara strādāja franču okupācijas varas štābā Kirhheimbolandenē (Pfalcā). 1951. gadā pārcēlās uz Kanādu. Kvebekas pilsētā atvēra antikvariātu, palīdzēja krievu jūras virsnieku atraitnēm. Ieguva Kanādas pilsoņa statusu. Aizejot pensijā, pārcēlās uz Otavu. Bija precējies ar Sofiju Teodoroviču (1899-1992), protoprezbitera un ievērojama pareizticības kustības darbinieka Terentija Teodoroviča meitu, kurš pēc revolūcijas kalpoja Varšavā.

Dzīvesbiedri Georgijs un Sofija nomira Otavā, apglabāti Otavas kapsētas pareizticīgo daļā.

Georgijam Kļimovam bija trīs brāļi: mākslinieks Jevgeņijs, mūzikas pasniedzējs Konstantīns un inženieris Pāvels (1899-1970).

Aleksejs Kļimovs