Krievzemes Svēto Jaunmocekļu un ticības Apliecinātāju baznīca Bolderājā

Krievzemes Svēto Jaunmocekļu un ticības Apliecinātāju baznīca Bolderājā

Krievzemes Svēto Jaunmocekļu un ticības Apliecinātāju baznīca Bolderājā. – Rīga, Birzes ielā 10.

Pareizticīgo draudze Bolderājā (vienā no tagadējiem Rīgas mikrorajoniem) tika izveidota 1845. gadā. Līdz Otrajam pasaules karam baznīcas draudze bija skaitliski neliela, un dievkalpojumi tika noturēti pieticīgajā Kristus Apskaidrošanās mājas baznīcā. Tās iekštelpas bija zemiem griestiem un tur atradās vienrindas ikonostass (svētbilžu siena).

1947. gadā pēc padomju varas pārstāvju rīkojuma dievnams Bolderājā tika slēgts, bet tā ēka pārveidota par dzīvojamo māju. Pēc Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas, 20. gadsimta 90. gados, ēku un tai piegulošo zemesgabalu atdeva atpakaļ Latvijas Pareizticīgajai baznīcai. Taču celtne bija tik nolaistā stāvoklī, ka 1999. gadā to nācās nojaukt.

Tad tika pieņemts lēmums tajā pašā vietā uzbūvēt jaunu dievnamu par godu Krievzemes Svētajiem Jaunmocekļiem un ticības Apliecinātājiem. 2002. gada 8. septembrī būvlaukumu iesvētījis Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs (Kudrjašovs).

Sakrālās celtnes projekta arhitekts ir Viktors Rimša, galvenā būvinženiere – Angelina Moskaļenko, sadarbojoties ar konstruktoriem Lidiju Jēgeri, Valentīnu Glušaku, Alfonu Čupānu u. c. Pēc projekta izstrādāšanas un nepieciešamās dokumentācijas sagatavošanas, 2008. gadā sākās baznīcas celtniecība.

Līdz 2010. gada rudenim jaunceļamajai baznīcai tika piebūvēts zvanu tornis, atsevišķi tika uzcelts draudzes nams un baptistērijs (celtne kristīšanas sakramentam). 2010. gada 10. oktobrī Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs (Kudrjašovs), līdzkalpojot Daugavpils un Rēzeknes bīskapam Aleksandram (Matrjoņinam) un Rīgas garīdzniecībai, veicis jauno baznīcas zvanu iesvētīšanu.

2012. gadā bija pabeigta Bolderājas dievnama sienu izbūve, noslēgušies jumta uzlikšanas darbi un virs celtnes pamatapjoma tika uzstādīts centrālais kupols. Vēlāk veikta komunikācijas un ventilācijas sistēmu montāža, ieliktas grīdas, pabeigta iekštelpu apdare. Taču visi darbi pilnībā vēl nav pabeigti (pēc 2016.-2018. gada stāvokļa).

Jaunās baznīcas būvniecība veikta par savāktajiem ziedojumiem. Ziedotāju vārdi ir iegravēti ķieģeļos dievnama sienās.

Kopš 2013. gada oktobra Bolderājas jaunajā baznīca pastāvīgi notiek dievkalpojumi.

Tekstu sagatavojis Sergejs Coja

Informācijas avoti:

1) Церковь святых Новомучеников и Исповедников Российских в Болдерае в Риге.

Skat.: http://www.pareizticiba.lv/index.php?newid=3643&id=41;

2) Православные храмы и приходы на территории Латвии в XIII-XXI веках. Справочник. Е. Щеников (сост.). Рига, 2017. C. 359.