Sākumlapa > Tēmas > Personas
Aleksandrs Šostaks

Aleksandrs Šostaks

Aleksandrs Šostaks (1948. g. 5. decembrī Rīgā, Latvijas PSR – 2024. g. 18. septembrī Latvijas Republikā) – Latvijas matemātiķis, profesors un LZA akadēmiķis, Latvijā un pasaulē atzīts zinātnieks.

Aleksandrs Šostaks ir dzimis 1948. gada 5. decembrī Rīgā. 1971. gadā viņš absolvējis Latvijas Valsts universitātes Fizikas un matemātikas fakultāti. Gandrīz viss viņa darbam veltītais mūžs bijis saistīts ar Latvijas Universitāti. Aleksandrs Šostaks sāka strādāt par vecāko laborantu katedrā, pēc tam viņš bija asistents katedrā, vēlāk – docents un profesors.

1992. gadā A. Šostaks kļuvis par habilitētu matemātikas doktoru. 1993. gadā viņš bija viens no Latvijas Matemātikas biedrības dibinātājiem un no 1996. līdz 2001. gadam – šīs biedrības priekšsēdētājs.

2004. gadā A. Šostaks tika ievēlēts par Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekli, 2017. gadā – par LZA īsteno locekli jeb akadēmiķi. Aleksandrs Šostaks bija Eiropas Zinātņu akadēmijas loceklis.

Viņa zinātnisko pētījumu galvenā tematika bija kopu teorija, kategoriju teorija, nestriktā loģika, daudzvērtīgas matemātiskās struktūras un vispārējā topoloģija. Profesors Šostaks ir Pīrsa Bola balvas laureāts. Viņš ir aptuveni 200 zinātnisko publikāciju autors. Viņa zinātniskajā vadībā tika izstrādāti un sekmīgi aizstāvēti 10 promocijas darbi. A. Šostaka vadībā tika sekmīgi īstenoti daudzi Latvijas Zinātnes padomes fundamentālo pētījumu projekti.

Profesors Šostaks bija radoši un raženi sadarbojies ar zinātniekiem no Igaunijas, Vācijas, Čehijas, Slovākijas, Spānijas, Kanādas, Turcijas, Ķīnas un Dienvidkorejas. Viņš bija žurnālu "Fuzzy Sets and Systems", "Matematički Vesnik" un "Fuzzy Mathematics" redakcijas kolēģiju loceklis, kā arī žurnālu "Mathematical Reviews" un "Zentralblatt MATH" referents.

Rakstos, kas veltīti profesoram A. Šostakam, tiek atzīmēts, ka viņa kolēģi un studenti augsti vērtējuši viņa sirsnību, atsaucību, plašo erudīciju, nesavtīgo darbu un augsto profesionalitāti.

Aleksandra Šostaka dzīvesbiedre bija Irina Kuzmina.

Aleksandrs Šostaks nomira 2024. gada 18. septembrī un tika apglabāts Rīgā.

 

Informācijas avoti:

Шостак, Александр Петрович – Википедия (wikipedia.org)

Mūžībā devies akadēmiķis un emeritētais profesors, habilitētais doktors matemātikā Aleksandrs Šostaks (lu.lv)

https://www.fmof.lu.lv/par-mums/zinas/zina/t/88822/