Sākumlapa > Tēmas > Personas
Mstislavs Keldišs

Mstislavs Keldišs

Mstislavs Keldišs (1911. gada 10. februārī  Rīgā, Krievijas impērijā – 1978. gada 24. jūnijā Maskavā, Krievijas PFSR) – PSRS ZA akadēmiķis, PSRS Zinātņu Akadēmijas prezidents 1961.-1975. g.g.. 1931. gadā absolvēja Maskavas Valsts Universitāti (MVU – МГУ), kopš 1937. gada bija MVU profesors, strādāja PSRS ZA A. Steklova v.n. Matemātikas institūtā. Kopš 1953. g. līdz 1978. gadam bija PSRS ZA Lietišķās matemātikas institūta nodaļas vadītājs.

Kā zinātnieks Мstislavs Keldišs pievērsās nozīmīgam skaitam fundamentālo pētījumu matemātikas, aero- un hidrodinamikas jomās. Liels Keldiša zinātnisko darbu cikls tika veltīts aviācijas konstrukciju svārstību izpētei. Akadēmiķis Keldišs nodarbojās ar ķermeņu kustības zem šķidruma virsmas hidrodinamikas un viļņveida pretestības fundamentālajiem pētījumiem, ķermeņa trieciena pret šķidrumu teorijas un spārna svārstību teorijas pētīšanu. Matemātikā Keldiša pamatdarbi tika veltīti faktiskā un kompleksā mainīgā lieluma funkciju teorijai, atvasināto dalījumu vienādojumiem, funkcionālajai analīzei. Nozīmīgs ir М. Keldiša ieguldījums skaitļošanas un mašīnu matemātikas attīstībā; viņš izstrādāja efektīvas metodes, kas palīdzētu veikt uzdevumu skaitlisko risinājumu dažādās zinātnes un tehnikas nozarēs. М. Keldišs deva izcilu ieguldījumu zinātnē, izstrādājot efektīvas atomtehnikas un kosmiskās tehnikas uzdevumu risināšanas metodes; liels ir viņa ieguldījums pilotējamo kosmisko lidojumu programmu īstenošanā, zinātnisko problēmu nostādnē un zemes kosmiskās telpas, starpplanētu vides, Mēness un planētu pētījumu veikšanā. M. Keldišs nodarbojās ar daudzu problēmu, kas attiecas uz kosmisko lidojumu mehāniku un vadības teoriju, navigāciju un siltumapmaiņu, risināšanu.

Мstislavs Keldišs bija daudzu ārvalstu akadēmiju un zinātnisko biedrību īstenais un goda loceklis, viņš tika apbalvots ar daudziem goda apbalvojumiem. Maskavas Valsts Universitātē tika dibināta M. Keldiša v.n. stipendija. Viņa vārdā tika nosaukts Lietišķās matemātikas institūts. Mstislava Keldiša vārdā tika nosaukts krāteris uz Mēness virsmas.

Aleksandrs Gurins

Informācijas avoti:

Биография Мстислава Келдыша на сайте агентства РИА Новости https://ria.ru/spravka/20160210/1371282363.html

Мемориальная страница М. В. Келдыша, написанная сотрудниками музея М.В. Келдыша http://www.keldysh.ru/MVKeldysh/keldysh_biogr.html

М.В. Келдыш. Творческий портрет по воспоминаниям современников. – Москва: Наука, 2001.

С. Ковальчук, А. Гурин. Семья Келдышей и Рига

Ilustrācijas tēmai

Pēc tēmas

Dzimušie Latvijā