Sākumlapa > Tēmas > Personas
 Ļevs Grivskis

Ļevs Grivskis

Ļevs Grivskis (1909. g. 3. martā Pleskavā, Krievijas impērijā – 1945, Arnštadtā, Vācijā) – dziedātājs (tenors), baznīcas kora reģents un komponists, Mihaila Grivska dēls.  

Pēc Rīgas vidusskolas absolvēšanas Ļevs Grivskis 5 gadu laikā studēja Latvijas Konservatorijas profesora J. Vītola speciālās teorijas klasē.  

Kopš jaunības gadiem, pateicoties tēva Mihaila Grivska ietekmei, par Ļeva visspēcīgāko profesionālo aizraušanos kļuva kora mūzika, ko viņš pētīja un izpildīja visa sava mūža garumā. Par šīs darbības loģisko turpinājumu kļuva tas, ka viņš izpildīja kora reģenta (vadītāja) pienākumus Vissv. Dievmātes Patvēruma (Pokrova) baznīcā (1930-1939).

1930. gadā Ļevs Grivskis nodibināja vokālo kvartetu, kas piedalījās baznīcu dievkalpojumos, kā arī uzstājās ar klasisko programmu koncertiem. Attiecīgi arī vokālā kvarteta repertuārs bija plašs un sastāvēja no dažādu žanru skaņdarbiem: tika izpildītas P. Čaikovska, Bortņanska, P. Česnokova, Arhangeļska, M. Grivska un citu komponistu garīgās mūzikas kompozīcijas; tika izpildīti dažādi laicīgā repertuāra priekšnesumi – krievu, ukraiņu, baltkrievu, latviešu, zviedru un citu tautu tautasdziesmas, oriģinālas mūzikas kompozīcijas un krievu, latviešu un aizrobežas klasiķu skaņdarbi kvartetam. Vokālais kolektīvs uzstājās Rīgā un citās Latvijas pilsētās. 1936. gadā dziedātāji devās viesizrādēs uz Beļģiju, kur ar panākumiem uzstājās Briselē, Spā, Ostendē, Lježā, Antverpenē. Pēc diviem gadiem notika vokālā kvarteta viesizrādes Francijā. 1939. gadā notika kolektīva viesizrādes Zviedrijas pilsētās, kā arī Igaunijā.

Vokālā kvarteta sastāvā dziedāja: 1. tenors – Vladimirs Ņepļujevs; 2. tenors – Ļevs Grivskis; baritons – A. Torskis, vēlāk viņu nomainīja Pēteris Voronkovs, pēc tam – Ivans Gaiževskis; bass – Ignatijs Razuvajevs. Vokālā kvarteta koncertdarbība turpinājās līdz pat 1944. gadam.

Ļeva Grivska radošā darbība bija visai aktīva. Vokālais kvartets ietilpa dziedāšanas biedrības «Bajan» sastāvā un bieži piedalījās šīs biedrības rīkotajos koncertos. No 1938. līdz 1940. gadam Ļevs Grivskis uzstājās arī kā dziedāšanas biedrības «Bajan» kora diriģents.

Brāļi: Dmitrijs dz.1902.g., Georgijs dz. 1905.g.., dvīņu brālis Ņikanors dz.1909. g. un Jevgēnijs dz. 1911.g.

Marina Mihaileca

Ilustrācijas tēmai