Sākumlapa > Tēmas > Personas
Irīna Bobkova

Irīna Bobkova

Irina Bobkova (dzimusi Smorigo, 1967. g. 4. septembrī, Rīgā – 2020. g. 14. jūnijā, Rīgā, Latvijas Republikā) – IT speciāliste, programmētāja, sabiedriskā darbiniece.

Irina bija sen gaidīts bērns Jurija un Lidijas Smorigo ģimenē, un viņas vecāki pievērsuši īpašu ievērību meitas audzināšānai. Līdz 7 gadu vecumam viņa apmeklējusi latviešu bērnudārzu, taču vidējo izglītību viņa ieguvusi krievu valodā. Jau bērnības gados izpaudās viņas īpašās dotības matemātikā un valodu apguvē. Līdz 1979. gadam viņa mācījās Rīgas 23. vidusskolā, pēc tam Puškina licejā, kuru sekmīgi absolvēja 1984. gadā. Pēc tam Irina uzsāka studijas Rīgas Politehniskajā institūtā (no 1990. gada — Rīgas Tehniskā universitāte).Viņa studēja Automātikas un Skaitļošanas tehnikas fakultātē, specialitātē “lietišķā matemātika”. RPI absolvēja 1989. gadā.

Pēc tam Irina Bobkova (Smorigo) strādājusi Latvijas Jūras kuģniecības Datortehnikas nodaļā. No 2006. līdz 2016. gadam viņa strādājusi divu pazīstamu starptautisko kompāniju Programmatūras kvalitātes kontroles nodaļā:

  •    Software QA Tester kompānijā "C.T.Co ltd" (no 2006. gada 13. oktobra līdz 2010. g. aprīlim), 
  •    QA Manager kompānijā "Accenture" (no 2010.g. 13. jūnija līdz 2016. g. aprīlim). 

Irinai Bobkovai bija starptautiskais sertifikāts ISTQB, viņa brīvi pārvaldīja krievu, latviešu un angļu valodu.

Tolaik viņa strādāja savā profesijā, audzināja divus bērnus – meitu un dēlu. Pēc Irinas teiktā, viņas turpmāko likteni lielā mērā izšķīrusi 2013. gadā uzstādītā diagnoze -  onkoloģiska saslimšana.

No 2013. gada Irina Bobkova aktīvi pievērsās polititiskajai un sabiedriskajai darbībai un savu iespēju robežās sāka sniegt palīdzību cilvēkiem, kuriem tā bija nepieciešama. Uz sabiedriskajiem pamatiem viņa aizstāvēja to Latvijas pilsoņu un nepilsoņu ģimeņu tiesības, kuriem ārzemēs ārvalstu sociālie dienesti atsavināja vai centās atsavināt bērnus. Daudziem viņa palīdzējusi panākt to, lai bērni tiktu atgriezti atpakaļ ģimenēs gadījumos, kad Juvenālās justīcijas ierēdņi rīkojās netaisnīgi.

Irina Bobkova aktīvi piedalījās arī pasākumos, kas tika veltīti Latvijas krievu skolu aizstāvībai. Viņa bija arī to vecāku kopienas aktīviste, kuri uzstājās par augstu izglītības kvalitāti skolās un par izglītības saglabāšanu bērna ģimenes dzimtajā valodā.

2018. gadā Irina Bobkova iestājās partijā Latvijas Krievu savienība, viņa tika ievēlēta par partijas Valdes locekli un šajā statusā palika līdz sava mūža beigām. 2018. gadā viņa kā deputāta kandidāte balotējās LR 13. Saeimas vēlēšanās un Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Praktiski līdz pēdējai sava mūža dienai Irina Bobkova vadījusi sociālajos medijos (Facebook) gan personisko, gan sabiedrisko lapu.

Irina Bobkova (Smorigo) ir mirusi 2020. gada 14. jūnijā, apbedīta Rīgā, Pļavnieku kapos (agrāk - Ulbroka).

Tekstu sagatavojusi Aleksandra Jakovļeva, 2021. gada septembrī. 

Saīsināts tulkojums no krievu valodas.

Ilustrācijas tēmai